Share

Rusia a schimbat tactica distrugând infrastructura energetică a Ucrainei

Miercuri, o nouă termecentrală ucrainiană a fost lovită de rachete rusești generând restricţionarea furnizării de energie electrică. Spania trimite generatoare în Ucraina.

Armata rusă a început un atac sistematic asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în speranța că o criză a energiei va duce al încetarea rezistenței.

Miercuri, o rachetă rusească a lovit o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei. Aceasta alimenta cu electricitate cinci milioane de consumatori din trei regiuni ucrainene, adică peste 10% din populaţia ţării dinainte de război.

Într-o declaraţie video online, Svitlana Onişciuk, guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, a precizat că bombardamentul a provocat un incendiu la centrală, dar nimeni nu a fost rănit.

Zona respectivă, aflată la sute de kilometri de front, nu a fost afectată prea mult până acum de conflictul armat declanşat de Rusia în februarie. Termocentrala de la Burştin mai fusese totuşi lovită de patru rachete pe 10 octombrie.

Şi omologul ei din regiunea Viniţia, Serhi Borzov, a anunţat că ruşii au atacat instalaţii energetice, dar nu a dat detalii despre lovituri.

La Kiev, apărarea antiaeriană a doborât mai multe rachete ruseşti, iar patru rachete lansate de avioane ruseşti şi zece drone kamikaze Shahed-136, de fabricaţie iraniană, au fost distruse în alte zone.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat săptămâna aceasta că 30% din centralele electrice ale ţării sale au fost lovite de atacurile ruseşti. El a discutat cu oficiali cu funcţii de conducere despre securitatea unităţilor de acest gen şi despre posibilitatea ca sistemul energetic al Ucrainei să cedeze.

Ca urmare, Ucraina va începe de astăzi să restricţioneze furnizarea de energie electrică pe tot teritoriul ţării. „Între 7 a.m. şi 11 p.m. este necesar să reducem utilizarea de curent (…) Dacă nu facem asta, trebuie să fiţi pregătiţi pentru întreruperi temporare ale alimentării”, a scris pe Telegram Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski.

Guvernul spaniol a anunţat deja trimiterea a cinci generatoare electrice în Ucraina. „Având în vedere recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii electrice care au afectat grav furnizarea de energie cetăţenilor ucraineni, (…) Ministerul Apărării va trimite imediat generatoare în această ţară”, a anunțat instituția de la Madrid.

Este vorba de patru generatoare cu o putere de 400 de kilowaţi şi un al cincilea de 150 de kilowaţi, care aparţin forţelor aeriene spaniole.

Materialul va fi transferat „în următoarele trei zile pe cale terestră spre un centru logistic” din Polonia, de unde va fi apoi trimis în Ucraina.

Leave a Comment