România redeschide exploatările de minerale rare pentru a atrage producătorii de baterii
Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Bloomberg că va redeschide trei mine din care erau extrase minerale rare pentru a atrage producătorii de baterii pentru mașini electrice și a intra în European Battery Alliance.
După ce s-a chinuit aproape 30 de ani să închidă minele nerentabile, România reîncearcă să deschidă trei exploatări din care erau extrase pământuri rare precum europiul și disprosiul. În opinia ministrului Niculae Bădălău acestea vor avea scopul de a atrage producătorii de baterii pentru mașini electrice într-o perioadă în care aceștia sunt în căutarea unor zone în care să deschidă noi facilități de producție. Totodată, grație acestui demers, România ar putea intra în proiectul European Battery Alliance.
„Vrem să devenim membri ai Alianței Europene a Bateriilor. Asta va avea ca rezultat localizarea în România a cel puțin unui producător de baterii dintre cei care sunt în căutarea unor zone în care să-și construiască uzinele”, a declarat Bădălău. Ministrul a menționat și că discuțiile cu producătorii de baterii sunt în curs de desfășurare, fiind posibile investiții de peste 50 de milioane de euro.
Totodată, România speră să se alăture Alianței Europene a Bateriilor prin intermediul Radioactiv Mineral Măgurele, o companie care, în perioada comunistă, avea legături cu producția de uraniu și care, mai târziu, a prelucrat metale rare. Intrarea în European Battery Alliance – proiect demarat de Comisia Europeană în 2017 ca parte a eforturilor de a crea industrii „curate” și de a sprijini investițiile într-un sector a cărui valoare este estimată la 250 de miliarde de euro pe an, începând cu 2025 – poate oferi României posibilitatea de obține finanțare pentru modernizarea minelor de metale rare astfel încât acestea să devină performante.
Conform Ministerului Finanțelor, compania Radioactiv Mineral Măgurele are ca obiect de activitate „activități de inginerie și consultanță tehnică legată de acestea” și a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei și o pierdere netă de 40.365 de lei.