Share

Renault vinde 34% din divizia sa coreeană pentru 200 mil. USD

Francezii de la Renault au ajuns la un acord cu chinezii de la Geely pentru a le transfera acestora din urmă 34,02% din acțiunile Renault Korea Motors.

Estimată la 200 de milioane de dolari, tranzacția este o urmare a acordului de colaborare dintre Renault și Geely Holding semnat în ianuarie 2022. În acest context, filiala Centurion Industries Limited a celor de la Geely primește o participație de 34,02% din capitalul social al Renault Korea Motors (RKM). Grupul Renault rămâne acționarul majoritar al RKM.

Pe lângă sprijinul chinezilor pe piața din Coreea, Renault reușește astfel să acumuleze fonduri pentru a își susține și dezvolta activitatea de pe principalele sale piețe și pentru a investi în electrificarea gamei de produse.

Grupul Renault, ale cărui vânzări au scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2021, se află în mijlocul planului de redresare Renaulution care vizează creșterea marjelor de profit și împărțirea afacerilor în divizii dedicate vehicule electrice (EV) și celor cu motoare cu ardere internă. În acest mod, francezii speră să poată ține pasul cu concurenți Tesla și Volkswagen.

Este important de menționat că decizia Renault de a vinde 34,02% din Renault Korea Motors pentru 264 de miliarde de woni (207 milioane de dolari) vine la câteva săptămâni după ce unele informații arătau că grupul din care face parte și Dacia ar putea renunța și la o parte din participația la compania japoneză Nissan.

Pentru Geely Holding, grup care și-a crescut majoritatea afacerilor prin parteneriate globale, investiția în RKM reprezintă un cap de pod către piața auto sud-coreeană care, în prezent, este dominată autoritar de producătorul local Hyundai – Kia. Totodată, Geely se apropie astfel de unitățile de producție ale unor importanți producători de baterii pentru mașini electrice, LG Energy Solution, SK Innovation și Samsung SDI.

„Este un parteneriat prin care Geely ar putea bate la ușa pieței de vehicule electrice din Coreea de Sud. Pentru firmele chineze, accesul pe piața din Coreea de Sud poate sprijini și vânzarea de vehicule electrice pe alte piețe emergente, precum și în Europa sau SUA”, consideră Kim Jin-woo, analist la Korea Investment & Securities.

Înaintea tranzacției cu Geely, Renault deținea 80% din RKM, restul de 20% fiind în posesia companiei coreene Samsung Motors.

În ianuarie 2022 Geely Holding Group și Renault Group au anunțat debutul unei colaborări dedicată producerii în Coreea de Sud a unei game complet noi de vehicule hibride (HEV) și cu motoare cu ardere internă (ICE) eficiente. Aceste vehicule vor viza atât piața coreeană cât și alte piețe. Noile vehicule vor fi produse la actuala fabrică a Renault Korea Motors din Busan, Coreea de Sud, începând din 2024.

Conform oficialilor Renault „noile produse vor utiliza platforma modulară compactă (CMA) a Geely Holding Group dezvoltată de centrul de cercetare și dezvoltare din Suedia, precum și tehnologii avansate de propulsie ale grupului chinez care deține, printre altele și marca Volvo. Renault va contribui cu tehnologiile sale de ultimă oră, experiența în design și knw-how-ul dobândit pe piața coreeană”.

Noua gamă de produse va fi vândută prin intermediul rețelei de vânzări și post-vânzare existente RKM.

Citește și:

Leave a Comment