Share

Profesorii și personalul didactic auxiliar ar putea primi, lunar, un stimulent de risc de 2.000, respectiv, 1.500 de lei

Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz, a adoptat un proiect de lege care prevede oferirea unor stimulente financiare profesorilor și personalului didactic auxiliar.

În contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus Camera Deputaţilor a adoptat astăzi un proiect de lege privind acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ.

Conform proiectului, cadrele didactice, precum și personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat și din învăţământul particular acreditat vor primi un stimulent financiar de risc în valoare de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, prevede proiectul de lege.

Lista persoanelor care pot beneficia de stimulentul de risc se stabileşte lunar prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Acesta are obligaţia comunicării listei către inspectoratul şcolar.

Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sau a contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Leave a Comment