Share

Primul reactor nuclear NuScale, amplasat la Doicești. Iată de ce

Ministrul Energiei a anunțat că primul reactor SMR din România va fi amplasat la Doicești, iar directorul Nuclearelectrica a explicat acum și de ce.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat luni că vechea termocentrală de la Doiceşti este cea mai bună locaţie pentru primul reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR) din România.

Potrivit Ministerului Energiei, amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021 în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

Cum mulți s-au întrebat de ce tocmai la Doicești, Dâmbovița, Cosmin Ghiţă, directorul executiv Nuclearelectrica, a explicat că proiectul de la Doiceşti este cel al unei centrale electrice NuScale cu șase module, cu o capacitate de 462 MW. În acelaşi timp este analizată posibilitatea ca în aceeași zonă să fie amplasate capacităţi de producţie a energiei fotovoltaice care să completeze reactoarele de tip SMR.

„Pe ansamblu cred că vom avea o capacitate instalată de 600 de MW, dar trebuie să confirmăm acest lucru în studiile noastre de inginerie şi design”, a declarat Cosmin Ghiţă.

Directorul Nuclearelectrica a menţionat faptul că vechea termocentrala de la Doiceşti avea o capacitate de 550 de Megawaţi, iar Doicești are avantajul oferit de infrastructura existentă, de faptul că au fost făcute studii de geodezie, studii cu privire la sol, că există conectarea la reţeaua electrică, conectarea la reţea regională de distribuţie a energiei termice, precum şi faptul că este amplasată într-o comunitate care are experiență în domeniu.

„Ceea ce facem acum este ca prin combinaţia dintre energia nucleară şi cea fotovoltaică să continuăm înlocuirea acelei capacităţi, care cu siguranţă trebuie făcută, pentru stabilitatea reţelei şi necesităţile noastre energetice dar într-un mod mult mai curat şi competitiv economic”, a explicat directorul executiv Nuclearelectrica.

Simulator al reactorului nuclear SMR la Universitatea Politehnica din Bucureşti

Odată cu anunțul privind amplasarea primului reactor SMR la Doicești, a fost confirmat de ambasada SUA și faptul că Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor SMR pentru ca România să poate pune bazele unui Centru E2 la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

„Statele Unite şi România au plăcerea să anunţe o nouă dimensiune în Parteneriatul lor Strategic, prin Programul FIRST – Foundational Infrastructure for the Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (Infrastructura de bază pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni). Conform programului FIRST, Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România să poate pune bazele unui Centru E2 la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Centrul E2 va ajuta la avansarea obiectivelor României de a deveni lider în amplasarea securizată şi sigură a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) şi crearea unui centru educaţional şi de instruire în domeniul SMR în regiune. Acest anunţ vine ca urmare a Acordului inter-guvernamental de cooperare cu privire la programul de energie nucleară al României (IGA), semnat în decembrie 2020, prin care s-a consolidat o relaţie de mai multe decenii în domeniul dezvoltării energiei nucleare de uz civil”, precizează ambasada SUA în România.

Programul FIRST sprijină rolul de lider al României, ca primă ţară în regiune care va utiliza tehnologie SMR. Acesta este un prim pas, însă un pas tehnologic uriaş în îmbunătăţirea acţiunilor pentru prevenirea schimbărilor climatice, a securităţii energetice, şi a accesului la energie în întreaga Europă şi în lume, subliniază comunicatul.

Plecând de la mai bine de 60 de ani de inovaţie şi expertiză americană în domeniul energiei nucleare, programul FIRST oferă asistenţă pentru dezvoltarea capacităţii ţărilor partenere, pe măsură ce acestea îşi dezvoltă programele de energie nucleară civilă, pentru a satisface nevoile de energie curată, cu respectarea celor mai înalte standarde internaţionale în materie de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară. La Summitul Liderilor Mondiali privind schimbările climatice din 2021, Administraţia Biden-Harris a lansat Programul FIRST ca fiind unul dintre eforturile esenţiale ale Statelor Unite de a promova inovarea, de a dezvolta corespunzător tehnologiile care utilizează energie curată şi de a construi o cooperare mondială fără precedent, în vederea confruntării crizei climatice.

Citește și:

Leave a Comment