Share

Piața românească de autoturisme a scăzut anul trecut cu 21,79%. Iată ce mașini au preferat românii

Așa cum LifeNews.ro estima încă de la începutul lunii decembrie, piața auto din România a reușit cu greu să depășească pragul de 125.000 de unități, scăderea finală fiind, conform DRPCIV, de aproape 22%.

În ciuda faptului că în decembrie 2020 înmatriculările de autoturisme noi au crescut în România cu +15.98% față de decembrie 2019, ajungând la un volum de 15.974 unități, valoarea totală atinsă la finalul anului a fost de doar 126.351 unități. Acest volum al înmatriculărilor corespunde unei scăderi cu 21.79% comparativ cu 2019 când intrau în circulația 161.562 de autoturisme noi.

LifeNews.ro a scris încă de la începutul lui decembrie că, având în vedere tendința din primele 11 luni, finalul de an va duce piața la un volum total de circa 125.000 de mașini, mult sub valoarea din 2019.

Așa cum era de așteptat, marca românească Dacia domină autoritar clasamentul vânzărilor de autoturisme noi cu 39.919 unități. Asta corespunde totuși unui recul de 20.66% faţă de perioada ianuarie – decembrie din 2019. A doua marcă din clasamentul anului 2020 este Skoda cu 10.288 de unități (-16.17% față de 2019), cehii depășind „la mustață” marca franceză Renault care a înregistrat 10.273 de unități, în scădere cu 24.31% față de anul anterior.

Locul patru în clasamentul înmatriculărilor din 2020 este ocupat de germanii de la Volkswagen. Aceștia au comercializat anul trecut în România 9.422 de autoturisme, în scădere cu 10.94% față de 2019. În ciuda unei scăderi de 44,14%, americanii de la Ford au reușit să se claseze pe locul cinci în preferințele românilor cu 6.938 de autoturisme comercializate.

Raportul Asociației Constructorilor Români de Automobile (ACAROM), care ia în calcul datele furnizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată, în același timp, că piața de autoturisme second-hand înmatriculate pentru prima dată în România a ajuns în 2020 la 405.045 unități, adică o scădere cu 8.9% față de rezultatul din anul 2019.

Autoturisme tot mai vechi în România

Reculul mult mai redus al pieței de mașini second-hand față de cea a autoturismelor noi arată că o altă estimare a LifeNews.ro s-a dovedit cât se poate de corectă. Astfel, pe 2 decembrie 2019 ați putut afla de la noi că, în multe state din Uniunea Europeană, teama de coronavirus a împins unii utilizatori ai transportului în comun să achiziționeze mașini pentru a evita contactul cu alți oameni. Doar că, în loc să cumpere autoturisme noi, ei au ales mașini de ocazie.

Chiar și cei care nu dețineau un autoturism au decis că achiziția unei mașini este nu doar justificată, ci chiar necesară. Doar că, speriați de degradarea condițiilor economice sau având bugete insuficiente pentru vehicule noi, mulți au preferat să cumpere mașini de ocazie cu prețuri reduse.

Citește și:
– Noile Logan și Sandero au majorat numărul de furnizori din România ai Dacia
– Brent Valmar (Porsche România): Anul viitor contăm pe o redresare a pieței de mașini

Dincolo de efectele ușor de intuit ale acestei stări de fapt asupra producătorilor și comercianților de mașini noi, atracția clienților către mașinile foarte ieftine induce probleme financiare majore pentru firmele de transport în comun, dar și un viitor sumbru în zona siguranței în trafic și a reducerii emisiilor poluante.

Cum doar unele state europene mai mizează pe taxe pentru a reduce apetența clienților pentru vehicule ieftine cu vechimi mari, autoritățile de reglementare și verificare a situației tehnice a mașinilor poartă, sau ar trebui să poarte, o responsabilitate majoră. În caz contrar, așa cum se așteaptă deja unele companii de asigurări, numărul de accidente va crește din cauza stării precare a mașinilor aflate în trafic. Totodată, apariția pe șosele a unor șoferi care nu au condus o perioadă îndelungată sau chiar a unora care, deși au permis, nu au deținut niciodată un autoturism majorează riscurile de pe șosele și, mai ales, de pe străzile și bulevardele marilor aglomerări urbane.

Citește și:

Leave a Comment