Share

Parlamentul a adoptat abrogarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi

Plenul Parlamentului a adoptat astăzi abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor după ce 357 de parlamentari au votat în favoarea acestei măsuri.

În ședința de astăzi parlamentarii au adoptat abrogarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi. Potrivit textului adoptat, „articolele 49 şi 50 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor se abrogă”.

De asemenea, „de la intrarea în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor”.

Legea se renumerotează şi va fi republicată în Monitorul Oficial.

În ședința de astăzi s-au înregistrat 357 de voturi pentru, iar 30 de parlamentari nu au votat.

Ludovic Orban și Dan Barna, de aceeași parte a baricadei pe tema pensiilor speciale

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, declara înaintea ședinței că desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari reprezintă un prim pas, subliniind că toată legislaţia în acest domeniu trebuie atacată „frontal”.

„Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine parte nu-şi face parte şi că nu ia partea leului şi că legile trebuie făcute pentru cetăţeni şi nu pentru privilegiaţi şi că nimeni nu are dreptul să aibă privilegii chiar dacă este la decizie. (…) Astăzi, aveţi ocazia să începeţi să vă îndreptaţi, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-aţi bătut ca într-un concurs de frumuseţe să vă impuneţi ca să fie dezbătut proiectul de lege pe care l-aţi depus în actuala legislatură”, a afirmat Orban, în plenul Parlamentului.

Totodată, și deputatul Dan Barna a declarat că Partidul Social Democrat a inventat pensiile speciale, iar astăzi recunoaşte că acestea sunt „o ruşine” pentru ţară.

„Acum 150 de ani, Bogdan Petriceicu Haşdeu a spus o vorbă de spirit şi o să îl parafrazez puţin: răzbunarea cea mai dulce este când duşmanul tău este silit a recunoaşte că eşti bun şi dânsul este rău. Astăzi PSD, care a inventat pensiile speciale, recunoaşte că a fost o porcărie. Astăzi, domnule Ciolacu, recunoaşteţi – şi vă mulţumesc în numele României – că pensiile speciale sunt o ruşine pentru această ţară. Astăzi, acest Parlament aduce puţină demnitate şi onoare acestei ţări”, a declarat Dan Barna.

Deputatul a subliniat că, în săptămânile şi lunile următoare, coaliţia va lupta să elimine cât mai multe dintre pensiile speciale.

În schimb, parlamentarii UDMR au anunțat că nu vor fi prezenţi la vot considerând că partidele ar fi trebuit să cadă de acord şi să elimine toate pensiile speciale, nu doar 1,38% din totalul acestora.

„Poziţia Uniunii Democrate Maghiare din Romania privind pensiile speciale este una fermă şi consecventă. Toţi cetăţenii acestei ţări trebuie să beneficieze de pensie, după limita de vârstă şi în urma contribuţiei. Principiul contributivităţii trebuie să fie principiul de bază al sistemului de pensii. Fără excepţii. Propunerea de azi vizează eliminarea (…) indemnizaţiilor foştilor parlamentari care au atins limita de vârstă. Vorbim de 825 de parlamentari şi de un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei anual”, a declarat Lorand Turos, liderul senatorilor UDMR.

El a subliniat că rămân în vigoare reglementările care acordă pensii speciale pentru 11 categorii socio-profesionale.

„Rămân pensiile speciale care nu au nicio legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări ale angajaţilor MApN, MAI, serviciilor secrete, ale celor din Administraţia penitenciarelor şi aşa mai departe. Rămân în plată pensiile speciale ale judecătorilor şi procurorilor, în medie de aproximativ 20.000 de lei lunar, iar în cazul categoriilor care se pensionează la 40-50 de ani, există posibilitatea să opteze pentru pensie specială, după care se angajează din nou la stat. Astfel, sunt mulţi care îşi trag sume frumoase din bugetul de stat prin pensii şi salarii, iar dumneavoastră tocmai vă pregătiţi să vă înşelaţi alegătorii prin eliminarea celei mai mici pensii speciale, fără să soluţionaţi marile probleme ale sistemului. Indemnizaţia pentru limita de vârstă a foştilor deputaţi şi senatori reprezintă 1,38% din totalul pensiilor speciale. Restul de aproape 99% rămân neatinse!”, a explicat Lorand Turos.

Leave a Comment