Share

Guvernul Cîțu a fost investit. Iată prioritățile sale

Guvernul condus de primul ministru Florin Cîţu a depus jurământul de învestitură atât la Parlament cât și la Președinție. Aseară a avut loc și o primă reuniune la Palatul Victoria.

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat miercuri seara, în cadrul primei reuniuni a noului Cabinet, că săptămâna viitoare, miercuri, va avea loc prima şedinţă de guvern şi a cerut miniştrilor să pregătească o serie de proiecte pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie şi susţinerea mediului de afaceri.

„În această seară nu facem şedinţă de guvern. Sunt doar câteva lucruri pe care le pregătim pentru şedinţa care o să fie săptămâna viitoare. Sunt câteva priorităţi, în special pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie şi câteva necesare pentru susţinerea mediului de afaceri şi finalizarea construcţiei bugetului pe anul 2021. (…) Mâine, când se va face transferul la ministere – acolo deja există materiale pregătite şi ar trebui să începem avizarea, să intrăm în procedură de avizare, pentru ca să avem toate avizele inclusiv de la Consiliul Legislativ la şedinţa de guvern de săptămâna viitoare”, a spus Cîţu.

El i-a solicitat ministrului Muncii, Raluca Turcan, promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea măsurilor active până la 30 iunie 2021, arătând că acesta trebuie să fie gata săptămâna viitoare.

„Promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea termenului de aplicare a programului guvernamental IMM Invest până la 30 iunie 2021 şi aprobarea noului subprogram Agro IMM Invest, cu aplicare până la acelaşi termen, imediat după primirea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene, până în data de 24 decembrie. Va fi emisă decizia de autorizare de către Comisia Europeană, avem această decizie, deci trebuie să mergem mai departe. Tot legat de scheme de ajutor de stat, Comisia Europeană a emis decizia de prelungire cu şase luni a perioadei de funcţionare a schemei de ajutor de stat pentru companiile mari, norme de finanţare şi garantare aferente au fost aprobate şi sunt înaintate spre publicare în Monitorul Oficial”, au fost alte priorităţi anunţate de premier.

Cîţu a făcut referire şi la proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat pentru întreprinderi din domeniul HoReCa.

„Avem promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderi din domeniul HoReCa – turism, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19. Aici este domnul ministru Claudiu Năsui – pentru săptămâna viitoare ar trebui să fim gata cu toate avizele. Această schemă a fost prenotificată la Comisia Europeană. După ce se vor transmite toate clarificările necesare în vederea verificării compatibilităţii schemei de ajutor de stat se va realiza şi notificarea oficială”, a spus premierul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că la Ministerul Economiei, pe care l-a condus, a fost prezentată în primă lectură o ordonanţă de urgenţă cu prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă şi trebuie reluat circuitul de avizare cu noile ministere.

„Mai avem o problemă cu o lege modificată în Parlament, legea apelor prin care s-a impus o aberaţie de către Parlament: un preţ al apei uzinate de către centralele de producere de energie electrică hidro de vreo trei ori mai mare în cazul în care nu-şi montează contoare de măsurare a apei, ori nu există aşa în România. A fost introdusă pe uşa din dos în Parlament şi trebuie să rezolvă şi asta pentru că vor creşte foarte mult costurile cu apa”, a spus Popescu.

De asemenea, premierul a precizat că la Ministerul Justiţiei sunt pregătite două ordonanţe.

„Da, trebuie o ordonanţă de urgenţă de prorogare a intrării în vigoare a legii care reglementează numărul de judecători la completurile de apel”, a menţionat ministrul Justiţiei, Stelian Ion, iar Florin Cîţu a spus că aceasta „ar trebui să intre atunci în avizare de mâine ca să poată fi luate toate avizele pentru săptămâna viitoare”.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că este în pregătire un proiect de OUG care este aşteptat şi de autorităţile publice locale legat de posibilitatea prelungirii obiectivelor de investiţii pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală etapa I, care ar expira la sfârşitul acestui an.

„Mâine pornim în avizare şi sperăm să reuşim să venim cu el săptămâna viitoare”, a adăugat Cseke Attila.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a amintit de legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, iar premierul a precizat că aceasta va fi săptămâna viitoare.

Deficitul bugetar s-ar putea situa în jurul valorii de 7%

Premierul Florin Cîţu a declarat că proiectul de buget va fi gata în prima parte a anului viitor, precizând că majoritatea detaliilor sunt „puse la punct” şi că deficitul bugetar s-ar putea situa în jurul valorii de 7%.

„Proiectul de buget o să fie gata în prima parte a anului viitor. Majoritatea detaliilor sunt puse la punct. Ceea ce ştim foarte bine este că ţintim deficit bugetar în jur de 7% sau mai bine, în funcţie de cum vor decurge discuţiile, dar în acest moment acestea sunt detaliile. Aşteptăm, pentru avea toate informaţiile, şi estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Ştiţi foarte bine că bugetul se fundamentează pe estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. După aceea putem vorbi şi despre ceilalţi indicatori macroeconomici”, a afirmat prim-ministrul.

El a amintit că noul guvern nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe. În ce priveşte obiectivul anunţat de „rectificare a unor dezechilibre”, premierul a spus că acest lucru nu implică eliminarea vreunei facilităţi fiscale.

„Este singurul program de guvernare din România în care scrie negru pe alb: nu vor fi introduse taxe noi şi nu vor creşte taxele. (…) Sunt dezechilibre mai multe, de exemplu, relaţia între stat şi cetăţean. Este un dezechilibru în Codul fiscal în România şi trebuie echilibrat. Am spus şi astăzi în Parlament: statul şi cetăţeanul trebuie să fie pe picior de egalitate. Despre asta e vorba. Nu e vorba despre eliminarea niciunei facilităţi fiscale, din contră”, a spus el.

Florin Cîţu a declarat și că actuala coaliţie este pregătită pentru o guvernare stabilă şi de durată. „Sunt sigur de această coaliţie de centru dreapta, aşa cum am spus şi ieri, suntem pregătiţi pentru o guvernare stabilă şi de lungă durată. Este ceea ce toţi ce am afirmat în această coaliţie”, a precizat premierul.

Cât priveşte atribuţiile celor doi vicepremieri, Cîţu a precizat că acestea urmează să fie definite, în urma unei discuţii. Pe de altă parte, a arătat că liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar putea avea atribuţii în ce priveşte domeniile dezvoltare şi cultură. „Vom avea o discuţie cu cei doi premieri, pentru a definitiva foarte bine aceste atribuţii”, a mai declarat Florin Cîţu.

Klaus Iohannis a trimis guvernul „la treabă”

Membrii Guvernului condus de Florin Cîţu au depus, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis a vorbit pe scurt despre obiectivele noii echipe de la Palatul Victoria.

„Oamenilor, cetăţenilor români li s-a promis restructurarea statului, reforme importante în domenii cum ar fi Sănătatea, Educaţia, reforme importante în marile sisteme publice, reducerea birocraţiei, dar şi obiective pe termen mai scurt, combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei româneşti, creşterea economică folosind înţelept fondurile europene, respectul pentru contribuabil şi toate aceste lucruri vor fi livrate, trebuie să fie livrate”, a afirmat şeful statului.

Totodată, a subliniat angajamentul autorităţilor de a-şi respecta promisiunile. „Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autorităţile statului, vom face ce-am promis. Vom face reformele, vom repune economia pe picioare, vom face schimbări semnificative, toate în beneficiul cetăţeanului”, a mai spus el.

Iohannis şi-a încheiat intervenţia de la finalul depunerii jurământului de către noul Guvern cu îndemnul „La treabă!”.

“Au trecut aproape doi ani în care am avut campanii electorale, alegeri. Acum, acest ciclu s-a închis. S-a închis ciclul în care noi cei de aici ne-am angajat şi am promis. Acum, la sfârşitul acestui ciclu vă spun sincer – La treabă!”, le-a transmis şeful statului membrilor noului Guvern.

Componența guvernului Cîțu

Guvernul Cîțu

Guvernul Cîţu a fost învestit ieri de Parlament cu 260 de voturi „pentru” şi 186 „împotrivă”. Componenţa Guvernului este următoarea:

 • Florin-Vasile Cîţu – prim-ministru;
 • Ilie-Dan Barna – viceprim-ministru;
 • Kelemen Hunor – viceprim-ministru;
 • Alexandru Nazare – ministrul Finanţelor;
 • Lucian Nicolae Bode – ministrul Afacerilor Interne;
 • Bogdan Lucian Aurescu – ministrul Afacerilor Externe;
 • Stelian-Cristian Ion – ministrul Justiţiei;
 • Nicolae-Ionel Ciucă – ministrul Apărării Naţionale;
 • Claudiu-Iulius-Gavril Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
 • Virgil-Daniel Popescu – ministrul Energiei;
 • Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
 • Nechita-Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
 • Tanczos Barna – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
 • Cseke Attila-Zoltan – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
 • Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
 • Raluca Turcan – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
 • Vlad Vasile Voiculescu – ministrul Sănătăţii;
 • Sorin-Mihai Cîmpeanu – ministrul Educaţiei;
 • Ciprian-Sergiu Teleman – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
 • Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii;
 • Novak Carol-Eduard – ministrul Tineretului şi Sportului

Leave a Comment