Share

OMV Petrom explică de ce a sistat temporar planurile de investiții în proiectul Neptun din Marea Neagră

Rainer Seele, directorul general al grupului austriac OMV, a declarat astăzi că divizia OMV Petrom este într-un „dialog intensiv” cu guvernul României pentru a lua o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul Neptun. În același timp, raportul financiar al OMV Petrom pentru primul trimestru al anului arată că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde.

Directorul general al OMV susține că în România este nevoie de o mai mare securitate în privința ficalității, de o piaţă a gazelor liberă şi de resatricții cât mai mici în privința exporturilor de gaze naturale. „Petrom spune că, pe bazele actuale, nu poate lua încă o decizie finală de investiţie”, a declarat Rainer Seele. Totodată, în raportul financiar al OMV Petrom pentru primul trimestru al anului, publicat vineri, compania susţine că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în zăcământul Neptun din Marea Neagră.

„Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, susţin oficialii companiei.

În urmă cu mai bine de două luni, la finalul lui februarie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, anunțase că firma îşi doreşte foarte mult să continue proiectul de gaze din Marea Neagră, însă, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile necesare pentru a fi luată decizia de a merge mai departe. 

OMV Petrom şi ExxonMobil explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Vânzări și profit în creștere

Grupul OMV Petrom a raportat pentru primele trei luni ale acestui an vânzări consolidate în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, până la valoarea de 5,4 miliarde de lei, în timp ce profitul net s-a ridicat la 1,15 miliarde de lei, mai mare cu 35%, în intervalul de referinţă.

Valoarea vânzărilor consolidate raportată în primul trimestru din 2019 a fost susţinută de preţurile de piaţă mai mari ale mărfurilor în lei şi de volume mai mari ale vânzărilor de electricitate şi produse petroliere, contrabalansate parţial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale. 

Rezultatul din exploatare pentru trimestrul 1 din acest an a crescut la 1,288 miliarde de lei, comparativ cu 1,080 miliarde lei, în aceeaşi perioadă din 2018, în principal datorită preţurilor de piaţă mai mari ale mărfurilor.

Datele OMV Petrom arată, de asemenea, un rezultat financiar net îmbunătăţit, de la o pierdere de 63 milioane de lei în primul trimestru din 2018, la un câştig de 24 milioane de lei în perioada ianuarie – martie 2019. În acest context, profitul înainte de impozitare s-a ridicat la valoarea de 1,313 miliarde de lei, mai mare comparativ cu 1,017 miliarde lei din primele trei luni ale anului 2018. 

Compania petrolieră a raportat, de asemenea, un impozit pe profit în valoare de 161 milioane lei, în timp ce rata efectivă a acestuia a fost de 12% în T1 2019 faţă de 16%, în primul trimestru al anului anterior. 

Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom S.A. a fost, în perioada analizată, de 1,151 miliarde de lei, în creştere de la 854 milioane lei, cum s-a consemnat anul trecut, în primele trei luni. Valoarea profitului net al companiei s-a situat tot la 1,151 miliarde de lei, cu 35% peste cuantumul înregistrat în trimestrul 1 din 2018. 

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 794 de benzinării, la sfârşitul lui 2018, sub două branduri – OMV şi Petrom. 

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. 

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu 27,8 miliarde de euro plăţi sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2018. 

Leave a Comment