O echipă românească participă la Pikes Peak cu un BMW i4
O echipă din România participă la celebra cursă de viteză în coastă de la Pikes Peak. Engage Racing va concura cu un vehicul electric.
Prezența, în premieră, cu un Mini Electric – Racing Mimi – în cursele din campionatul național al României s-a dovedit doar rampa de lansare pentru echipa Engage Engineering. Acum, brașovenii au luat la țintă participarea la cea mai faimoasă cursă de viteză în coastă de pe planetă, „Cursa către nori”, Pikes Peak, din Statele Unite. Nu este prima participare românească la competiție.
Inițiativa pornită cu trei ani în urmă de BMW România, prin transformarea unui Mini Electric ce serie în primul astfel de model din lume destinat curselor de viteză, devine proiect independent. Se formează Engage Racing cu obiectivul de a dezvolta noi concepte de motorsport, de a valorifica experiența electrică unică obținută cu Racing Mimi și de a da formă unor noi vise. Mai mult, echipa va căuta soluții cu adevărat sustenabile dincolo de simpla utilizare a unor automobile electrice şi va urmări o serie de optimizări clare şi măsurabile a amprentei proiectului.
Ca organizare juridică, Engage Racing va funcţiona sub forma unui club sportiv. Parte din proiect este Horia Platona, inginerul de dezvoltare pentru Racing Mimi si coordonatorul tehnic al intregului proiect. Tot el este cel care a obținut titlul în Campionatul Național de Super Rally 2023 la comenzile modelului Mini Electric.
Primul proiect al echipei, Racing Mimi, continuă să fie activ și în 2024 și sunt luate în calcul participări în competiții sportive și evenimente, pentru a pune în valoare titlul special obținut anul trecut.
Totuși, în prim plan va fi în acest sezon un nou proiect, o altă premieră – un BMW i4 M50 pregătit pentru competiții. În ideea de dezvoltare durabilă, la fel ca Mini Electric, modelul de serie BMW i4 M50 are o certificare ISO 14040/44 cu privire la impactul de mediu pentru tot ciclul de viață al modelului. La fel de important, mașina de curse își va păstra sistemul de propulsie de serie, marcând legătura puternică cu modelele de stradă. Conform oficialilor echipei, pentru noua mașină, care a primit deja numele de „Elsa”, se lucrează deja la o serie de optimizări de competiție, pentru siguranță și performanță, în colaborare cu mai multe companii din Europa.
Dacă prezentarea oficială a „Elsei” este planificată pentru următoarele două luni, iar prima participare în competiții va avea loc chiar în această primăvară, obiectivul principal pentru acest proiect este participarea la cea mai faimoasă cursă de viteză în coastă din lume, Pikes Peak din Statele Unite. Primul pas în acest sens a fost deja făcut, echipa fiind acceptată pentru a participa la ediția din acest an a celebrei competiții.
Cu 156 viraje, 20 de kilometri lungime și un finish la 4.302 m, „Cursa către nori” este în egală măsură foarte dificilă și foarte faimoasă. Într-o istorie de 102 ani a atras nume legendare din istoria motorsportului, precum Michèle Mouton, Walter Röhrl, Ari Vatanen, Sebastian Loeb, Romain Dumas sau Randy Pobst. Comparată cu un Nordschleife înfășurat pe un munte (are o lungime și un număr similar de viraje), cea mai faimoasă cursă de viteză în coastă de pe planetă este și o platformă de promovare pentru automobile electrice care au stabilit recorduri aici deja din 2016. Dincolo de vremea dificilă şi schimbătoare specifică zonelor alpine, o particularitate a cursei este că piloţii folosesc rezerve de oxigen pe durata competiției pentru a face faţă condiţiilor de înaltă altitudine. Toate aceste provocări se adaugă unui traseu deosebit de lung pentru o cursă dură de viteză în coastă.
Citește și: