Share

Nici grădinarii nu scapă de robotizare

Cercetătorii Universității din Edinburgh au realizat un robot care este capabil să taie trandafiri şi să tundă arbuşti. Pasionații de horticultură pot avea acum un ajutor la activitățile desfășurate în grădină.

Denumit „Trimbot”, noul robot foloseşte o tehnologie de cartografiere în 3D pentru a se orienta în grădină şi pentru a efectua activităţi horticole graţie unor instrumente performante de tăiat.

Creatorii lui au instalat cinci perechi de camere video şi un braţ robotizat flexibil pe o maşină automată de tuns iarba, fabricată de compania Bosch.

Cercetătorii scoţieni au creat algoritmi ce permit robotului să compare arbuştii supradimensionaţi cu forma lor finală ideală, pe măsură ce îi tunde. De asemenea, Trimbot poate să toaleteze tufele de trandafiri, identificând cu precizie ramurile acestora care trebuie să fie tăiate.

Cercetătorii implicaţi în proiectul Trimbot spun că prototipul ar putea fi utilizat pentru întreţinerea spaţiilor verzi aflate pe domeniile publice, dar şi pentru ajutorarea fermierilor şi a persoanelor afectate de probleme de mobilitate care doresc să îşi întreţină grădinile.

Proiectul Trimbot, realizat în baza unui proiect de patru ani, a fost finanţat de programul Horizon 2020 al Uniunii Europene şi a inclus cercetători de la compania Bosch şi de la universităţi din Olanda, Germania şi Elveţia.

Leave a Comment