Share

Megalopolisul chinez din Pearl River Delta

China experimentează un nou tip de megalopolis, o aglomerare urbană enormă construită în delta râului Pearl, care are drept țintă detronarea din topul celor mai mari orașe a unor nume cunoscute, precum New York sau Tokyo.

Minunile pe care China a reușit să le transforme în realități au uimit în ultimii ani întreaga lume. Ei bine, încă una, mai mare decât oricare de până acum, pare tot mai aproape de realizare. Zona sudică a Chinei, care include orașe precum Macao, Hong Kong, Shenzen, Dongguan, Guangzhou, Foshan sau Zhongshan, este pe cale să fie transformată într-un megalopolis cu o suprafață de 56.000 km2, 71 de milioane de locuitori și un produs intern brut (PIB) de 1.600 de miliarde de dolari. Pentru comparație, New York Metropolitan Area, un alt megalopolis deja existent, se întinde pe 21.500 km2, are 20,2 milioane de locuitori și un PIB de 1.700 de miliarde USD.

Proiectul colosal de urbanizare conceput de oficialii de la Beijing are ca scop declarat crearea unei zone industriale și tehnologice fără rival în lume, însă, pe de altă parte, poate însemna și ținerea sub control a teritoriilor Hong Kong și Macao, revenite statului chinez în 1997 și, respectiv, 1999. Odată cu înglobarea acestor regiuni aflate încă sub administrare specială în Pearl River Delta Metropolitan Area sau, cum e denumit în majoritatea actelor oficiale, Greater Bay Area, atât revoltele locuitorilor din Hong Kong, cât și nemulțumirile afaceriștilor din Macao ar deveni de domeniul trecutului, fiind gestionate punctual de administratorul megalopolisului.

O arie imensă

Noaptea, când cerul se limpezește, nu este greu de ghicit unde duce podul care traversează delta râului Pearl. Norii din cealaltă parte a golfului strălucesc portocaliu ca o reflexie a iluminatului public din Hong Kong, oraș cu o populație de 7 milioane de persoane. O altă strălucire poate fi văzută mai la nord, din zona Shenzhen, urbe cu 13 milioane de locuitori. Mai îndepărtat, dar sesizabil, apar și un al treilea și chiar al patrulea petic de lumină: Dongguan, cu 8 milioane de oameni, și Guangzhou, cu 15 milioane.

Pearl River Delta Megalopolis 2

La lumina zilei, podul Hong Kong-Zhuhai-Macao, cel mai recent proiect gargantuan din China modernă, pare să se încheie undeva în largul mării. Dar, de fapt, se întinde peste gura de vărsare a râului Pearl o zonă care a crescut pentru a deveni cea mai mare regiune metropolitană din lume. Podul străbate 55 de kilometri peste apă și a fost proiectat să dureze cel puțin 120 de ani și să reziste la furia vânturilor și a valurilor ca monument al unei puteri mondiale în creștere rapidă.

Aici, în sudul Chinei, este locul în care a început miracolul economic al marelui stat de la răsărit în urmă cu 40 de ani. Micile sate au devenit orașe, zonele urbane au devenit megalopolisuri. Aproximativ 16 milioane de oameni locuiau în regiune în 1980. Astăzi, ea este casă pentru peste 70 de milioane de oameni care, pe o suprafață mai mică decât Lituania, generează o producție economică apropiată de cea a Rusiei. Dacă Pearl River Delta ar fi o țară independentă, s-ar califica pentru a face parte din forul G-20 al celor mai mari economii din lume.

Reunirea unor orașe enorme într-un megalopolis

Proiectul de a reuni într-o regiune administrativă complet conectată orașe cu milioane de locuitori, precum Macao, Hong Kong, Shenzen, Dongguan sau Guangzhou, nu este deloc o sarcină ușoară. Dorința Chinei de a crea un megaoraș care să influențeze secolul XXI așa cum Parisul a făcut-o în secolul XIX, iar New York-ul în secolul XX are de depășit provocări impresionante. Unele pe lângă care faptul că în diferite zone se circulă pe stânga în loc de dreapta sau că taxele impuse locuitorilor diferă cu peste 50% par bagatele. Totuși, liniile rapide de transport sunt deja în dezvoltare, legislația este armonizată pas cu pas, iar serviciile aferente sunt calculate astfel încât să poată deservi toți cei peste 70 de milioane de locuitori ai viitorului megalopolis. Mulți se întreabă încă dacă, în afară de controlul absolut asupra noilor teritorii, Hong Kong și Macao, chinezii mai au ceva de câștigat dintr-un asemenea proiect megalomanic. Ei bine, pe lângă crearea unei forțe economice fără precedent, sinergiile reunite ale acestor orașe pot schimba radical modul în care va evolua întreaga planetă și vor transforma China dintr-o țară cu muncitori ieftini și silitori într-una cu importantă forță economică orientată către viitor. Luați în calcul doar faptul că din viitoarea Pearl River Delta Metropolitan Area vor face parte și vor colabora orașe precum Shenzen – un cluster de cercetare și dezvoltare care găzduiește sediile unor companii ca Tencent și Huawei și care rivalizează cu faimosul Silicon Valley, Dongguan – unde se produc o treime dintre blugii purtați de întreaga planetă, Foshan – producătorul a mai bine de jumătate dintre frigiderele și aparatele de aer condiționat distribuite în toate colțurile lumii, Hong Kong – principalul centru financiar din Asia, și Macao – cel mai căutat oraș-cazinou din lume, de șase ori mai mare decât Las Vegas.

Harta Pearl Delta Megalopolis

Leave a Comment