Share

Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis de militari americani

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost vizat de o operaţiune militară în Siria şi ar fi fost ucis, a relatat în această dimineață presa americană, cu câteva ore înainte de un anunţ „foarte important” pe care urmează să îl facă preşedintele Donald Trump la ora 15:00 a României.

O depeșă a agenției Reuters arată că „liderul statului islamic Abu Bakr al-Baghdadi se crede că a fost ucis într-o operațiune militară a SUA în Siria”. Agenția menționează ca surse informații de la corespondenții din Siria, Irak și Iran.

Totodată, Un oficial american care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru Reuters că Baghdadi a fost vizat în atacul din această noapte, dar nu a putut spune dacă operațiunea a avut succes.

Conform posturilor de televiziune CNN şi ABC, liderul Stat Islamic, al-Baghdadi a murit într-o operaţiune a armatei americane în nord-estul Siriei.

CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste responsabile de multiple atentate sângeroase în întreaga lume. Potrivit unui responsabil citat de ABC, el şi-ar fi detonat vesta plină cu explozivi pentru a se sinucide.

Două surse irakiene de securitate au declarat duminică pentru Reuters că Irakul a fost informat de surse din Siria că Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis.

„Sursele noastre din Siria au confirmat pentru echipa de agenţi de informaţii irakieni însărcinată cu urmărirea lui al-Baghdadi că acesta a fost ucis alături de bodyguardul personal la Adlib după ce locul în care se ascundea a fost descoperit când a încercat să îşi scoată familia din Idlib spre graniţa cu Turcia”, a spus una dintre surse.

Tiruri de elicoptere în nord-vestul Siriei au vizat în cursul nopţii jihadişti apropiaţi ai grupării Statul Islamic (SI) în provincia Idlib, făcând nouă morţi, a transmis duminică dimineaţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP.

Tirurile a opt elicoptere au vizat după miezul nopţii o casă şi o maşină la marginea satului Barisha, o zonă unde se află „grupuri apropiate de SI”, conform OSDO.

Abu Bakr al-Baghdadi

Solicitat de către AFP să comenteze, Pentagonul a refuzat orice declaraţie.

Preşedintele american Donald Trump va face de la Casa Albă un anunţ „foarte important”, a anunţat sâmbătă seara purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, fără a da alte detalii.

„Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important”, a anunţat pe Twitter preşedintele american într-o postare misterioasă, cu puţin timp înaintea acestui comunicat.

Citește și:

Leave a Comment