Share

Klaus Iohannis despre „relaxarea” de după 15 mai: Pentru ieșirea din localitate va fi nevoie de declarație

Într-o declarație susținută cu câteva minute în urmă, președintele Klaus Iohannis a lămurit câteva dintre măsurile care vor intra în vigoare după încetarea stării de urgență.

Conform lui Klaus Iohannis este recomandat autorităților locale să deschidă parcurile, iar deplasarea în localități nu va necesita declarație scrisă. Totuși pentru ieșirea din localități aceasta va fi obligatorie.

„Din păcate, pandemia este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuşi se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgenţă şi vom intra în starea de alertă. (…) În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii atunci când ne găsim în spaţii interioare, de exemplu când mergem la magazin sau când mergem cu transportul în comun, în metrou. În interior masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanţe. Distanţa obligatorie între persoane este 1,5 metri (…) Igiena mâinilor devine obligatorie”, a spus şeful statului.

„Recomandăn autoritățile locale ca din 15 să deschidă parcurile. Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația declarației atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Atenție, în interiorul localităților. Totuși, în interesul nostru nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate”, a explicat președintele României.

Klaus Iohannis a specificat și că „rămâne obligatoriu interzisă deplasarea în afara localităților, cu anumite excepții. Acestea vor fi enumerate în decizia Comitetului pentru Situații de Urgență. Se poate merge pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale – de exemplu mersul cu bicileta. Totuși când ieșim din localitate e nevoie de declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. De exemplu, în jurul Bucureștiului sunt comune din care oamenii merg la lucru în Capitală. Dar dacă mergeți din București în provincie pentru o problemă care se încadrează în excepții aveți nevoie de declarație scrisă”.

De asemenea, președintele a dat câteva detalii și despre accesul în lăcașele de cult. „Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. În prima fază în curtea bisercii, deci în exterior. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra un metru și jumătate distanță. Desigur, în a doua sau a treia etapă aceste condiți vor fi rediscutate”, a continuat Klaus Iohannis.

„Pentru sportivi avem două situații. Profesioniștii pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă. Competițiile sportive nu vor începe. Pentru amatori e posibil să-și reia activitatea doar la sporturi individuale și doar în aer liber. Accesul în vestiare nu este permis”, în încheiat declarația președintele României care a confirmat astfel informațiile date de Marcel Vela încă de pe 23 aprilie, dar care, în parte, au fost apoi contestate de alți oficiali ai statului.

Citește și:

Leave a Comment