Share

Kia XCeed intră în producție. Livrările încep în al treilea trimestru al anului

Noul crossover urban al Kia Motors, denumit XCeed, combină stilul practic al unui SUV compact cu pachetul de funcționalități și manevrabilitatea unui hatchback. Prezentat de producător drept „unul dintre cele mai avansate automobile din punct de vedere tehnologic din clasa sa”, vehiculul va ajunge pe piețele din Europa în al treilea trimestru al anului.

Kia XCeed este noul CUV (Crossover Utility Vehicle) urban produs de Kia Motors ca o alternativă la SUV-urile tradiționale. Modelul mizează pe o dinamică sportivă, dar și pe o suspensie confortabilă, în timp ce poziția ridicată de condus oferă o mai bună vizibilitate asupra drumului decât un hatchback convențional. XCeed oferă o serie de funcționalități avansate pentru siguranță, conectivitate și infotainment, fiind astfel unul dintre automobilele cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din segment. Propulsat de o gamă de motoare supra-alimentate, este și unul dintre cele mai eficiente automobile.

Noul Kia XCeed are un aspect mai emoțional și mai dinamic decât rivalii săi de dimensiuni mai mari, în timp ce oferă ceva diferit față de celelalte modele ale gamei Ceed. Singurele elemente ale caroseriei împrumutate de la fratele său hatchback în cinci uși sunt ușile din față.

Din profil, capota relativ lungă a modelului ”curge” către stâlpii A situați în spatele roților din față, imprimând un caracter sportiv siluetei automobilului. În timp ce ampatamentul rămâne la fel ca al celorlalte modele ale gamei Ceed (2.650 mm), consolele frontală și posterioară sunt extinse față de modelul hatchback în cinci uși cu 25 mm în față (la 905 mm) și 60 mm în spate (la 840 mm).

KIA XCeed

Cu o lungime totală de 4.395 mm, Kia XCeed este cu 85 mm mai lung decât hatchback-ul Ceed în cinci uși și cu 90 mm mai compact decât modelul Sportage. Înălțimea maximă a plafonului de 1.490 mm înseamnă că este cu 43 mm mai înalt decât Ceed și cu 155 mm mai scund decât Sportage, oferind șoferilor un centru de greutate mai coborât decât frații săi mai înalți din piață și o poziție de condus mai înaltă decât modelul Ceed convențional.

Un haion proiectat în unghi ascuțit, de tip fastback și o punte spate mai înaltă cu 60 mm decât a hatchback-ului Ceed în cinci uși contribuie la amplificarea aspectului dinamic, de tip coupé, al părții posterioare a noului CUV.

În interior, Kia XCeed se prezintă cu o arhitectură contemporană, similară cu a celorlalte modele Ceed, cu o consolă centrală sculptată, ușor orientată către șofer. Având un șezut al scaunelor mai coborât decât într-un SUV tradițional dar cu o gardă la sol mai mare decât a hatchback-ului convențional, Kia XCeed oferă șoferilor o poziție de condus sportivă, dar care permite o bună vizibilitate asupra drumului.

Kia XCeed este proiectat să ofere spațiu interior și pentru bagaje specific unui SUV într-o caroserie sportivă și cu o amprentă la sol mai compactă. Situat ca dimensiuni între hatchback-ul în cinci uși Ceed și Kia Sportage, Kia XCeed reușește să ofere un spațiu interior și un volum pentru bagaje comparabile cu cele mai bine vândute SUV-uri în Europa.

XCeed este printre primele automobile din Europa care oferă sistemul inovator telematic UVO Connect, menit să ducă condusul mașinii în era digitală. Sistemul UVO Connect conectează șoferii cu lumea înconjurătoare, oferindu-le informații prețioase prin intermediul sistemului multimedia cu touchscreen sau prin smartphone-urile lor. Dispunând de serviciile Kia Live și inclus într-un sistem opțional cu display de 10.25 inch TFT LCD, acesta folosește propriul eSIM pentru a colecta și actualiza în timp real informații în timpul călătoriei.

Modelul va fi disponibil de asemenea, cu primul bord complet digital Supervision de 12.3 inch, dezvoltat de Kia, gândit pentru a oferi informații cât mai clare și mai complete posibil. Cu o rezoluție mare, de 1920×720 pixeli, panoul de bord digital înlocuiește vitezometrul și turometrul convenționale regăsite pe actualele automobile de pasageri ale brandului. Display-ul său unitar, integrat, oferă prin doua cadrane digitale informații despre viteza automobilului și turația motorului. Între cele două cadrane digitale se regăsește o zonă multifuncțională, operată prin intermediul comenzilor de pe volan.

Conform producătorului sunt disponibile trei motoare turbo cu injecție directă pe benzină (T-GDi). Motorul în trei cilindri, de 1.0 litri T-GDi produce 120 CP și oferă un cuplu de 172 Nm, în timp ce motorul turbo în patru cilindri T-GDi produce 140 CP și oferă un cuplu de 242 Nm. Motorul T-GDi high power de 1.6 litri regăsit pe modelul Ceed GT și ProCeed GT este de asemenea disponibil pentru modelul cel mai puternic XCeed. Oferind o putere de 204 CP și un cuplu de 265 Nm de-a lungul unei plaje mari de turații, motorul robust de 1.6 litri T-GDi se potrivește perfect abilității automobilului de a face față oricăror tipuri de călătorii.

Kia XCeed este disponibil de asemenea cu două propulsoare Smartstream – cele mai curate motoare diesel produse de Kia și cele mai eficiente din gamă. Motorul Smarstream de 1.6 litri este oferit în variantele de putere de 115 CP și 136 CP.

Exceptând motorul de 1.0 litri T-GDi, toate propulsoarele pot fi cuplate fie la transmisia manuală cu șase trepte, fie la transmisia automată cu șapte trepte și dublu ambreiaj. Motorul de 1.0 litri este cuplat la o transmisie manuală cu șase trepte. Sistemul Stop & Go este disponibil în echiparea standard pentru toate versiunile de echipare.

Ca și alte modele din portofoliul Kia, sistemele de propulsie electrice, cu emsii reduse – incluzând opțiunile plug-in hybrid și mild hybrid de 48 V – vor fi lansate pe gama XCeed în cursul anului 2020.

Producția noului Kia XCeed va începe în luna august, la fabrica Kia din Žilina, Slovacia, iar comercializarea va demara în cursul celui de-al treilea trimestru al anului 2019. Fiecare model va beneficia de garanția unică Kia, de 7 ani, 150.000 kilometri, oferită standard.

KIA XCeed

Leave a Comment