Share

Jumătate dintre mijloacele de transport din Cluj-Napoca sunt electrice. Astăzi au intrat în circulație 25 de noi troleibuze

Primele 25 de troliebuze Solaris dintre cele 50 achiziționate de primăria Cluj-Napoca au fost puse în circulație în cursul zilei de astăzi. Conform primarului Emil Boc, 50% din flota de transport public a orașului este acum electrică.

Pe 4 februarie au fost introduse în circulație la Cluj-Napoca 25 de noi troleibuze Trollino produse de firma poloneză Solaris Bus & Coach SA. Vehiculele electrice fac parte dintre cele 50 de troleibuze achiziționate în baza unui contract finanțat din fonduri europene. Conform oficialilor primăriei Cluj-Napoca, prețul unitar al unui troleibuz a fost de 2.934.851,78 lei cu TVA (circa 615.000 euro). Celelalte 25 astfel de vehicule se află deja la Cluj și vor fi puse în circulație în perioada următoare.

Vehiculele dispun de facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, sistem de ventilaţie şi aer condiţionat pentru sezonul cald, indicatoare electronice de traseu, sisteme de informare cu monitoare LCD, sistem de numărare călători şi sistem de supraveghere video interioară şi exterioară. Capacitatea maximă de transport este de 140 de persoane, dintre care 36 cu locuri pe scaune.

Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, consideră că aceste troleibuze sunt „cele mai moderne existente pe piață. Au toate facilitățile posibile din punct de vedere tehnic. Astăzi, 50% din flota de transport public a orașului este nepoluantă, electrică. De departe suntem administrația locală cu cea mai nepoluantă flotă de transport public din România. Acest lucru va continua și în anii următori, obiectivul nostru fiind ca în anul 2026 întreaga flotă de transport public din oraș să fie nepoluantă. Practic, ne dorim să le asigurăm clujenilor două lucruri: sănătate și confort. Dintre cele 370 de mijloace de transport care compun flota de transport public a orașului, 66% sunt noi, ceea ce arată preocuparea și respectul față de clujeni și preocuparea noastră de a asigura un mediu nepoluant în Cluj-Napoca”.

În acest moment, transportul public din Cluj-Napoca are în dotare 41 de autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate cu fonduri elvețiene și 30 cu fonduri europene. Acestea din urmă au intrat în circulaţie în anul 2019. În prezent municipiul Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană cu autobuze electrice raportate la numărul de locuitori.

Leave a Comment