Share

IFA Berlin 2019: Cele mai interesante noutăți electronice și electrocasnice

De la ghinionistul smartphone Samsung Galaxy Fold și prototipul Panasonic Transparent OLED TV, până la futuristul laptop Asus ZenBook Pro Duo sau la telefonul cu design retro Nokia 2720 Flip, premierele dezvăluite la ediția din acest an a IFA Berlin au atras ca un magnet pasionații de tehnologie.

Începând de pe 5 septembrie, centrul expozițional din capitala Germaniei a devenit „raiul tehnologiilor” pentru pasionați și electroniști sau simpli căutători de senzații tari din lumea electronicelor și electrocasnicelor. Companii cu nume mai mult sau mai puțin cunoscute din întreaga lume s-au adunat la Berlin pentru a își prezenta cele mai noi produse la Internationale Funkausstellung (IFA). Până pe 11 septembrie, orașul german găzduiește unul dintre cele mai importante evenimente dedicate prezentărilor de noi produse electronice și electrocasnice pentru publicul larg. Timp de aproape o săptămână mărci precum Sony, Samsung, Lenovo, Acer sau Huawei prezintă în cele 26 de hale de la Messe Berlin telefoane inteligente, laptopuri, televizoare, echipamente pentru case inteligente, sisteme audio, accesorii și chiar produse controlate de Inteligența Artificială (AI).

Samsung-Galaxy-Fold

Unul dintre cele mai așteptate produse prezentate la IFA Berlin 2019 a fost, fără îndoială, telefonul pliabil Samsung Galaxy Fold. După un start nereușit care a culminat cu oprirea de la comercializare a smartphone-ului, a doua șansă, venită odată cu ediția din acest an a expoziției de la Berlin, nu putea fi ratată. Iar specialiștii Samsung s-au asigurat că de această dată jurnaliștii și, mai apoi, utilizatorii acestui smartphone revoluționar nu vor mai găsi defecte ale produsului. Din nefericire pentru mulți doritori, dar așteptat pentru cei care cunosc prețul noilor tehnologii, Galaxy Fold va putea fi achiziționat doar de cei dispuși să plătească pentru el minimum 1.980 de euro. În schimb, aceștia vor primi un telefon 5G cu un processor Qualcomm Snapdragon 855 și, mai ales, o spectaculoasă transformare dintr-un smartphone cu ecran de 4.6 inch, într-o tablet cu diagonala de 7.3 inch.

Un alt gadget care a atras rapid atenția a fost un produs Sony venit parcă din alte vremuri. La cea de-a 40-a aniversare a wakmanului Sony, compania a prezentat o versiune modernizată a acestui îndrăgit sistem audio din anii 1990 – NW-A100 TPS. Lansat ca ediție limitată, gadgetul a păstrat doar ideea unui Walkman, în fapt el având o memeorie de 16 GB, port USB Type-C și căști performante. În plus, el poate fi cumpărat într-o mare varietate de culori, iar prețul nu este deloc de speriat: 440 de euro. Rămâne de văzut dacă vor exista doritori.

Tot Sony a prezentat la IFA Berlin și noul smartphome Xperia 5. Acest nou port-drapel al gamei de telefoane inteligente Sony are un ecran ultra-lat pe care producătorul îl consideră perfect pentru vizionarea clipurilor video. Tot pentru video, dar înregistrare, telefonul are în dotare un system cu trei camera cu auto-focus și stabilizator de imagine. Prețul anunțat de Sony pentru acest nou terminal este de 799 de euro.

Revenind la tendințele retro, trebuie menționată prezentarea la IFA a telefonului Nokia 2720 Flip. HDM, compania responsabilă acum pentru telefoanele marca Nokia, a decis că este momentul să aducă pe piață o versiune complet retehnologizată a cunoscutului 2720. Deși poate rula soft-uri precum cele ale WhatsApp, YouTube, Facebook sau Twitter , terminalul nu este deloc scump, el având un preț anunțat de 98 USD. Ceea ce nu poate face din cauza lipsei de resurse, noul Nokia 2720 Flip compensează prin accesibilitate. Telefonul are un capac care se deschide rapid pentru a scoate la iveală ecranul, butoane mari și poate fi controlat prin Google Assistant. Unde mai pui că fanii curentului retro pot juca și celebrul „snake”.

În cu totul alt spectru de produse se remarcă prototipul Transparent OLED TV al celor de la Panasonic. Deși majoritatea producătorilor de televizoare mizează pe rezoluții tot mai mari, inteligență peste închipuire și diagonale uimitoare, cei de la Panasonic au decis să meargă cu acest prototip într-o cu totul altă direcție. Transparent OLED TV este, în speță, un system care transformă sticla transparentă într-un ecram TV pe care pot fi redate imagini. Întregul sistem care generează imaginile este „ascuns” în rama televizorului. Cum vorbim despre un prototip, e limpede că acest televizor nu va ajunge prea curând în sufrageria doritorilor.

Tableta inteligentă Lenovo Yoga este și ea pe lista produselor interesante prezentate la IFA Berlin 2019. Cu un ecran de 10.2 inch și un sistem care permite utilizarea Ambient Mode a Google Assistant, Lenovo Yoga Smart Tab poate fi un adevărat centru de comadă al unei case inteligente, iar flexibillitatea sa și prețul anunțat, de doar 249 de dolari, include tablet în clasa produselor mass-market.

Gigantul chinez Huawei s-a aflat în centrul atenției la IFA. În ciuda recente controverse din Statele Unite și a prohodului cântat prematur de analiști grăbiți , producătorul a dezvăluit o serie de laptopuri, telefoane și sisteme pentru case inteligente, inclusiv precum și telefonul P30 Pro și laptopul Matebook X Pro. Pe scenă, CEO-ul diviziei de consum, Richard Yu, a dat o importanță deosebită lansării unui nou cip 5G numit Kirin 990 5G. Cipul 5G, care va juca un rol important în viitoarele dispozitive Huawei, se găsește deja în interiorul lui Mate 30 Pro, un nou telefon inteligent care va fi dezvăluit lumii pe 19 septembrie.

Sony NW-ZX500
Sony Xperia 5
Nokia 2720 Flip
Panasonic Transparent OLED TV

Leave a Comment