Share

Grupul Enel se retrage din România până la finalul lui 2023. ANRE: clienţii nu vor avea de suferit

Enel SpA a anunțat că, până la finalul lui 2023, va vinde active de de 21 mld. euro care includ diviziile din România, Argentina şi Peru. Zvonuri privind o astfel de acțiune circilă încă din 2019.

Enel SpA intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi.

Conform Reuters, cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat compania.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească în următorii trei ani aproximativ 37 de miliarde de euro pe cele şase pieţe de bază – Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Enel a confirmat planurile de a nu mai avea emisii de dioxid de carbon până în 2040, trecând de la combustibilii fosili la o mai mare utilizare a regenerabilelor.

Enel, care şi-ar putea vinde de asemenea portofoliul de gaze din Spania, vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 – 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.

Directorul general Francesco Starace le-a spus analiştilor că Enel trebuie să revină la indicatori financiari mai normali, în contextul turbulenţelor de pe piaţa energiei. Totuşi, actualele preţuri ridicate ar trebui să ajute compania la cristalizarea valorii activelor din domeniul gazelor.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a scos în evidenţă importanţa independenţei energetice, a declarat Starace. El a citat extinderea fabricii de panouri solare din Sicilia ca un exemplu al independenţei energetice şi a adăugat că un proiect similar este evaluat în SUA.

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,2 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

ANRE liniștește clienții Enel

În contextul menționat, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) susține că a luat măsuri privind accesul neîntrerupt la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii finali.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilităţi Enel şi-a anunţat intenţia de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenţie de vânzare a unor active aparţinând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situaţie nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului etc. Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licenţiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Reprezentantul ANRE reaminteşte faptul că, în ceea ce priveşte asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienţilor finali şi în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilităţi, şi anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 173/2020.

„Cu toate acestea, doresc să subliniez faptul că în situaţia în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piaţa din România, clienţii finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, a adăugat Chiriţă.

Citește și:

Leave a Comment