Share

Ford va vinde mașini cu tehnologia sa de conducere semiautonomă în Germania

Ford Blue Cruise, sistemul de conducere semiautonomă al companiei americane, va fi disponibil șoferilor din Germania. Din aprilie, sistemul poate fi utilizat și în Marea Britanie.

Ford devine a treia marcă ale cărei mașini echipate cu sistemul de conducere semiautonomă Blue Cruise poate fi utilizat pe anumite segmente ale autostrăzilor din Germania. Compania americană a anunțat că a primit avizul KBA (Autoritatea Federală pentru Transport) pentru vânzarea mașinilor cu această tehnologie de nivel „2+”.

Grație acestui accept al KBA, șoferii Ford ale căror mașini au Blue Cruise vor putea circula fără să țină mâinile pe volan pe anumite segmente de autostradă. Primul și, deocamdată, singurul model Ford care oferă această tehnologie este electricul Mustang Mach-E.

„Datele colectate la nivel mondial de la mașini de test care au parcurs peste un milion de kilometri au constituit baza pentru aprobarea primită în Germania”, a declarat șeful diviziei de sisteme avansate de asistență a șoferului Ford Europe, Torsten Wey.

Ford nu este primul brand care primește acceptul KBA pentru utilizarea sistemului de conducere semiautonomă de Nivel 2+. BMW, de exemplu, a primit în luna iunie aprobarea KBA pentru un sistem similar, iar Mercedes-Benz are disponibil din luna a anului trecut „Drive Pilot” pe modelele sale de lux Clasa S și EQS.

Dacă în cazul BMW și Mercedes-Benz vorbim de sisteme care permit conducerea automată pe șosele cu mai multe benzi fără ca șoferul să urmărească tot timpul funcționarea sistemului, infrastructura și traficul din jur, în cel al Ford Blue Cruise avizul KBA implică obligația ca șoferii să urmărească tot timpul drumul parcurs.

Dacă adorm sau navighează pe internet pe smartphone-ul lor, o cameră cu infraroșu detectează acest lucru și mașina trimite mai întâi sunet de avertizare. În cazul în care șoferul nu reacționează la acest stimul, vehiculul începe să frâneze progresiv.

În cazul mașinilor Ford Mustang Mach-E dotate cu Blue Cruise, activarea sistemului va implica plata unui abonament lunar sau anual. În viitor, sistemul va putea fi comandat și în același timp cu achiziționarea vehiculului, caz în care ar costurile de utilizare ar trebui să fie mai mici.

Conform Ford, în Statele Unite ale Americii și Canada nu mai puțin de 194.000 de vehicule Ford și Lincoln au parcurs deja 175 de milioane de kilometri folosind Blue Cruise. Sistemul este utilizat acolo din 2021.

Citește și:

Leave a Comment