Share

Elevii și profesorii vor beneficia gratuit de măşti de protecţie

Ludovic Orban, primul ministru al României, a declarat astăzi că elevii şi profesorii care vor reveni la şcoală pentru pregătirea examenelor naţionale vor beneficia gratuit de măşti de protecţie.

Aflat la Vama Albiţa din judeţul Vaslui, pentru a întâmpina echipa de medici şi asistenţi medicali români care a participat la o misiune medicală în Republica Moldova, primul ministru Ludovic Orban a explicat că elevii şi cadrele didactice care vor reveni la şcoală pentru pregătirea examenelor naţionale vor beneficia gratuit de măşti pe care Guvernul le va distribui prin intermediul inspectoratelor şcolare.

El a precizat că achiziţia va fi făcută, în sistem centralizat, de Ministerul Sănătăţii.

„Măştile le vom asigura prin achiziţie centralizată de către Ministerul Sănătăţii. Le vom transmite în fiecare şcoală, în funcţie de numărul de copii şi de cadre didactice. Vom asigura şi pentru cadrele didactice. Fiecare şcoală va primi, prin intermediul inspectoratelor şcolare, numărul de măşti necesare”, a afirmat Ludovic Orban.

Pe lângă furnizarea gratuită de măști, Guvernul, prin Ministerul Educației, a stabilit cu câteva zile în urmă o procedură pentru cursurile de pregătire privind examenele naţionale.

Conform Monicăi Anisie, ministrul Educației, „este o procedură la care ne-am gândit, poate va suferi unele modificări (…); îi şi familiarizăm pe elevi cu procedura, îi învăţăm de fapt cum anume ar trebui să se comporte şi la examenele naţionale vom urma acceaşi procedură”.

Potrivit ministrului, unitatea de învăţământ trebuie să realizeze un program în aşa fel încât grupa de zece elevi să vină la şcoală într-un anumit interval orar, să nu se întâlnească cu alte grupe de câte 10.

„De exemplu, dacă la ora 9 vin primii 10 elevi, la 9,20 să vină următoarea grupă de zece elevi, pentru că la intrarea în şcoală, la poarta şcolii, va fi întâmpinat elevul de către un cadru medical, i se va lua temperatura, după care elevii vor parcurge un culoar bine definit de către unitatea de învăţământ prin curtea şcolii, vor ajunge în faţa uşii. Vor avea acolo covoraşe de dezinfectant. Vor pătrunde în unitatea de învăţământ, în care se va realiza dezinfectarea interiorului, igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului şi a elevilor vor fi deschise pentru aerisire ferestrele (…); vor merge să se spele pe mâini, vor primi dezinfectant, vor primi măşti asigurate de Ministerul Educaţiei”, a menţionat Monica Anisie.

Ea a subliniat că în sala de curs nu vor intra mai mult de 10 elevi şi un cadru didactic. „Vor rămâne în sala respectivă două ore, dacă sunt clasa a VIII-a, trei ore, dacă sunt clasa a XII-a sau a XIII-a pentru aceste lecţii de pregătire, care, repet, sunt opţionale. Părintele decide dacă-l lasă pe copil să vină la aceste cursuri de pregătire pentru examenele naţionale. O oră de curs va dura 50 de minute, va urma o pauză de 10 minute. (…) După ce se încheie cursurile, vor fi conduşi elevii de către cadrul didactic spre ieşire, vor arunca masca pe care au folosit-o în timpul cursurilor şi vor primi de la şcoală o altă mască şi vor pleca acasă”, a încheiat Anisie.

Leave a Comment