Share

Duesenberg J Figoni Sports Torpedo din 1932 este câștigătorul Pebble Beach Concours d’Elegance

A 71-a ediție a faimoasei competiții de mașini clasice Pebble Beach Concours d’Elegance a avut ca învingător modelul Duesenberg J Figoni Sports Torpedo din 1932 deținut de americanii Lee R. și Penny Anderson.

La ediția din 2022 a Pebble Beach Concours d’Elegance, competiție desfășurată în California, au participat 40 de mașini clasice din 18 țări. După perioada dificilă a pandemiei, organizatorii au reușit să readucă concursul de eleganță la strălucirea care l-a consacrat.

Modelul care a devenit „Best of Show” are o istorie cel puțin interesantă, șasiul fiind livrat distribuitorului european Motor Deluxe din Paris, acolo unde deja faimosul carosier Joseph Figoni i-a creat o imagine unică. Încântat de rezultat, proprietarul companiei, E.Z. Sadovich, a decis să conducă mașina la ediția din 1932 a raliului Paris – Nisa înainte de a o livra primul său proprietar „cu acte”: Antonio Chopitea, un peruvian bogat care deținea deja mai multe modele Duesenberg.

Fericitul deținător al unicului Duesenberg J Figoni Sports Torpedo a decis să se prezinte mașina la un concurs de la Cannes, acolo unde a cucerit primul loc al competiției. Ulterior, vehiculul a trecut printr-un episod mai greu de înțeles. Deși era un unicat care cucerise aprecierea publicului, mașina ajunge în 1960 în Statele Unite, acolo unde caroseria sa este separată de șasiul original și montată pe un altul.

Din fericire, ambele componente ale acestui vehicul unic au putut fi urmărite în arhive până când actualul proprietar, americanul Lee R. Anderson, a reușit să le achiziționeze și să le reunească aducând la viați modelul Duesenberg J Figoni Sports Torpedo care, în 2022, a devenit „Best of Show” la Pebble Beach Concours d’Elegance.

„Acest Duesenberg rar îmbină puterea americană cu stilul european. S-a descurcat foarte bine în unele concursuri din primii săi ani de existență. Apoi, istoria sa a luat o întorsătură, șasiul fiind separat de caroserie. Povestea renașterii acestei mașini este una care arată pasiunea pură”, consideră Sandra Button, președintele Pebble Beach Concours d’Elegance.

„Este copleșitor. Povestea din spatele acestei mașini este pur și simplu uimitoare. A existat un singur Figoni Duesenberg vreodată și acesta este chiar aici. Suntem atât de încântați”, a declarat și Lee R. Anderson la primirea veștii că mașina sa a învins la Pebble Beach.

Încântarea americanului este cu atât mai jutificată cu cât, între finaliste s-au aflat modele precum Talbot-Lago T150C-SS Figoni & Falaschi Teardrop Coupé din 1937, Duesenberg J Graber Cabriolet din 1930 și Talbot-Lago T26 Grand Sport Stabilimenti Farina Cabriolet din 1951.

Este interesant de menționat că, deși concursul de eleganță se desfășoară în California, ultima mașină americană care a învins la Pebble Beach Concours d’Elegance a fost, în 2013, un Packard Twelve din 1934. În schimb, Duesenberg este marca cea mai galonată în istoria de 71 de ani a competiției, odată cu victoria din 2022, ajungând la șapte trofee.

Citește și:

Leave a Comment