Share

De pe 1 februarie certificatul verde european este valabil doar nouă luni

Uniunea Europeană va începe să aplice de pe 1 februarie noua regulă care limitează la nouă luni valabilitatea certificatului verde.

De pe 1 februarie Uniunea Europeană (UE) va aplica noua regulă conform căreia, pentru călătoriile intra-europene, valabilitatea pentru certificatul verde după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson) se limitează la nouă luni.

Conform Comisiei Europene, măsura este obligatorie pentru toate statele UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente şi în alte spaţii) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia le-a solicitat statelor membre „să se alinieze cu perioada de valabilitate stabilită la nivel european”.

Limitarea valabilităţii pentru certificatul verde fără doza de consolidare a fost decisă pe baza orientărilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei „booster” odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Începând de marţi intră în vigoare şi noile norme europene privind înscrierea dozelor „booster” pe certificatele de vaccinare. Astfel, acestea vor apărea cu înscrisul „3/3” în cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna şi AstraZeneca şi cu „2/1” în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat astăzi că România trebuie să se adapteze regulilor din Uniunea Europeană cu privire la certificatul digital dar, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil pentru intrarea în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit nouă luni de la vaccinarea cu schema completă şi nu au doza booster.

Leave a Comment