Share

Nicuşor Dan, împuternicit de CGMB să negocieze eșalonarea sumelor restante din contractul pentru autobuzele Otokar

Primarul Nicușor Dan are sarcina de a negocia cu turcii de la Otokar eșalonarea sumei de 154 milioane de lei. Poate fi implicată și o instituție de creditare.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti l-a împuternicit pe primarul Nicuşor Dan să negocieze termenii şi să semneze contractul de tranzacţie, eşalonare şi plată a debitului restant către compania Otokar, în urma livrării a 400 de autobuze pentru Capitală.

Este vorba despre un debit restant de 154.133.434 lei, iar proiectul de hotărâre pentru împuternicirea primarului general a fost adoptat în şedinţa de luni a CGMB cu 27 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi trei abţineri.

Nicuşor Dan a fost împuternicit, totodată, să dea acordul, în numele municipalităţii, pentru cesionarea creanţei în valoare de 154 de milioane de lei de către Asocierea Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanyi AS către o instituţie de credit, în baza unui contract de factoring sau similar.

Primarul general a fost împuternicit şi să ia toate măsurile pentru plata creanţei către instituţia de credit, în sumele şi la termenele de plată stabilite prin contractul de tranzacţie, eşalonare şi plată.

În referatul de aprobare a actului normativ se aminteşte că, în 2018, municipalitatea a încheiat contractul privind furnizarea a 400 de autobuze cu asocierea din care face parte şi Otokar Europe SAS. Municipiul Bucureşti nu a putut achita preţul de 545 de milioane de lei cu TVA, atât din cauza popririlor, cât şi din cauza fondurilor insuficiente.

Pe 14 aprilie, asocierea din care face parte Otokar Europe SAS a transmis prin intermediul Societăţii profesionale de executori judecătoreşti Mazilu şi Asociaţii o somaţie, solicitând plata în 15 zile a debitului restant, plus penalităţi de întârziere în cuantum de 29 de milioane de lei. Ca urmare, s-au purtat discuţii pentru a se identifica modalităţi de eşalonare la plată a debitului restant, astfel încât să se evite executarea silită a Municipiului Bucureşti.

Într-o postare pe Facebook, consilierul municipal USR Andrei Rigu a susţinut că datoria Primăriei Capitalei ar urma să fie eşalonată pe trei ani.

„Continuăm plata datoriilor acumulate de Gabriela Firea. Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei CGMB se află un proiect de hotărâre prin care primarul general ne solicită să-l împuternicim pentru a semna un contract de tranzacţie cu Otokar astfel încât datoria Primăriei către ei să fie eşalonată pe 3 ani. (…) În primăvara lui 2021, PMB a început discuţiile cu Otokar pentru un contract de eşalonare a datoriei pe trei ani preluat de o bancă. Practic creanţa e preluată de o bancă care plăteşte către Otokar toată suma dintr-o dată. PMB va plăti datoria pe parcursul a trei ani. Alternativa ar fi fost ca Otokar să blocheze conturile pentru recuperarea datoriei principale şi a penalităţilor”, a explicat Rigu.

Citește și:

Leave a Comment