Share

Dacă România nu răspunde corespunzător Comisia Europeană va acţiona cu toate mijloacele avute la dispoziţie

Comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, a declarat în dezbaterea privind statul de drept în România din plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg că situaţia din România este extrem de volatilă şi, dacă această ţară nu răspunde corespunzător, Comisia Europeană va acţiona cu toate mijloacele avute la dispoziţie.

„Comisia a spus foarte clar Parlamentului European şi nu numai că urmăreşte cu mare atenţie şi preocupare evoluţiile privind statul de drept în România. România trebuie să revină pe calea reformelor şi trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi, şi să nu facă nimic împotriva progreselor din ultimii ani. Comisia şi mai ales prim-vicepreşedintele Frans Timmermans s-au întâlnit cu premierul Dăncilă şi cu experţii şi au avut discuţii constructive. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente şi că este nevoie de acţiuni concrete din partea României mai repede, nu mai târziu. Colegiul Comisarilor a discutat despre această situaţie acum două săptămâni. Regretabil, nu am putut ajunge la concluzia că România este din nou pe calea cea bună. Dacă nu se răspunde preocupărilor noastre, Comisia va trebui să acţioneze, să utilizeze mijloacele pe care le are la dispoziţie”, a afirmat Vera Jourova.

Ea a menţionat că evoluţiile din România în transpunerea unor directive au dus la îngrijorări legate de o posibilă incompatibilitate cu dreptul european. „S-a erodat încrederea în urma unor ordonanţe recente şi a unor proceduri controversate de numire. Situaţia legată de desemnarea viitorului procuror-şef al Parchetului European nu a făcut lucrurile mai uşoare. Discuţia de azi este despre riscuri foarte concrete ca în România să se facă noi paşi înapoi în legătură cu statul de drept, în mod special în privinţa independenţei justiţiei şi combaterea corupţiei”, a detaliat comisarul european.

Un prim motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană este reprezentat de posibilele modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală. „Aceste lucruri fundamentale trebuie să fie pregătite cu atenţie, este nevoie de consultări ale magistraţilor şi ale actorilor interesaţi şi de o înţelegere foarte bună a consecinţelor schimbărilor. Orice acţiuni trebuie să fie compatibile cu dreptul european, cu obligaţiile internaţionale şi cu recomandările MCV privind combaterea corupţiei. Autorităţile române şi-ar asuma un risc dacă ar proceda fără a face aceste lucruri şi astfel s-ar crea o situaţie de impunitate de facto pentru personalităţi de nivel înalt condamnate pentru corupţie”, a afirmat comisarul european pentru justiţie în plenul PE.

În legătură cu ÎCCJ şi urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte schimbări în completele de judecători, Comisia îşi pune întrebări legate de ce este necesar, a continuat ea. ”Aceste lucruri nu pot fi separate de consecinţele potenţiale ale redeschiderii unor cazuri din trecut, lucru care în sine ar însemna o interferenţă majoră în independenţa magistraţilor. Există un risc de ingerinţă în sistemul de justiţie, inclusiv în cazuri de corupţie, şi acest lucru nu poate fi ignorat”, a adăugat Vera Jourova.

Reprezentanta CE s-a referit şi la numirile de procurori, subliniind nevoia unui sistem robust, independent pentru numirea procurorilor de nivel înalt. ”Procedurile sunt extrem de controversate când este vorba de numirile procurorilor de nivel înalt – procurorul general şi procurorul-şef al DNA”, a spus oficialul european.

”În al patrulea rând, legat de Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor au fost exprimate deja îngrijorări în raportul MCV. De asemenea, Comisia de la Veneţia şi GRECO au exprimat preocupări, dar guvernul consolidează această structură. Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări, împreună şi separat, şi arată o tendinţă extrem de îngrijorătoare. Situaţia din România este extrem de volatilă, s-au luat decizii pripite în legătură cu chestiuni esenţiale. Dacă nu se răspunde corespunzător, Comisia va acţiona cu toate mijloacele avute la dispoziţie. Aşadar, Comisia Europeană cere României să poarte aceste consultări, să ajungă cât mai aproape de un consens şi să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi din raportul MCV. Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a încheiat Vera Jourova.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment