Share

Două cutremure majore în Croația. România, pregătită să acorde sprijin

Un cutremur cu magnitudinea de peste 6 grade Richter s-a produs astăzi în Croația, în același punct cu seismul de 5,2 grade înregistrat ieri. Au fost raportate victime și pagube materiale.

Premierul croat Andrej Plenkovic a anunțat în timpul vizitei efectuate la locul dezastrului că o fetiţă şi-a pierdut viaţa în cutremururul care a lovit astăzi centrul Croaţiei. „Am fost informaţi că o fetiţă a murit (…). Nu avem date privind alte victime”, a declarat Plenkovic presei locale.

Mai multe persoane au fost însă rănite în puternicul cutremur produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului ce a avut o magnitudine de 6,4, conform institutului de geofizică al SUA sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate.

Darinko Dumbovic, primarul oraşului cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat pentru o publicaţie locală că jumătate din oraş este distrus. Potrivit postului N1, grădiniţa din oraş a fost și ea distrusă, dar din fericire nu se aflau copii înăuntru.

Imagini de la faţa locului arată case în ruină şi oameni ajutaţi să iasă de sub dărâmături. Armata a fost mobilizată să contribuie la operaţiunile de salvare.

Tomislav Fabijanic, şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că în ambele localități au fost raportate mai multe victime victime care au suferit fracturi şi alte leziuni, o parte dintre persoane necesitând intervenţii chirurgicale.

Seismul, care a survenit la ora locală 12.19 la o adâncime de 10 km, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 de kilometri distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Serbia. La Zagreb, oamenii au ieşit pe străzi, unele dintre ele presărate cu bucăţi de ţiglă spartă, iar alimentarea cu energie electrică a suferit întreruperi.

Autorităţile din Slovenia învecinată au decis ca măsură de precauţie oprirea singurei centrale nucleare din ţară, aflată la Krsko, la circa 100 km de epicentru.

Seismul de marţi vine după cel cu magnitudinea 5.2 produs tot în apropiere de Petrinja, soldat cu pagube materiale minore. În martie, un alt seism cu magnitudinea 5.3 a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 27, la Zagreb.

România poate oferi ajutor

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din România a anunțat că statul român este pregătit să acorde sprijin autorităţilor din Croaţia dacă li se va solicita asta.

„În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţară afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate”, anunță DSU.

Șeful DSU a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) să pregătească echipele de intervenţie pentru a veni în sprijinul autorităţilor croate.

„Dat fiind faptul că situaţia se află sub permanentă monitorizare a autorităţilor române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîţu, şi a ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni şi, totodată, să sprijine autorităţile croate în funcţie de nevoile solicitate de aceştia, în baza solicitării de asistenţă internaţională”, mai precizează oficialii DSU.

Leave a Comment