Share

Comportamentul șoferilor români pe timp de iarnă, studiat de Goodyear

Un studiu realizat în 2023 la comanda Goodyear în mai multe state europene, printre care și România, arată cum se pregătesc șoferii pentru parcurgerea unui drum pe timp de iarnă.

Conform datelor prezentate în studiul realizat de YouGov pentru Goodyear unele dintre cele mai întâlnite metode de pregătire a mașinii înainte de a porni la drum pe timp de iarnă sunt, în România, deszăpezirea geamurilor înainte de a pleca la drum (50%), verificarea prognozei meteo înainte de plecare (44%) și verificarea presiunii în anvelope (38%).

În același timp, la nivelul nouă state în care a fost realizat studiul – Franța, Germania, Italia, România, Polonia, Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda – principalele operațiuni derulate de șoferi înainte de a porni iarna la un drum dificil sunt curățarea suprafețelor vitrate (52%), schimbarea anvelopelor cu cele de iarnă (49%) și verificarea prognozei meteo (39%).

Vremea dificilă de pe timpul iernii este o cauză de îngrijorare pentru mulți șoferi români, aproape 80% simțindu-se în nesiguranță atunci când conduc în condiții de drum anevoioase. În România, 51% își fac griji cu privire la șoselele înghețate și 37% consideră că drumurile înzăpezite generează cea mai multă anxietate. Pentru a se simți mai încrezători, șoferii români păstrează o distanță sigură față de mașina din față (69%), reduc viteza (64%) sau își acordă timp suplimentar atunci când conduc.

La nivelul tuturor statelor în care a fost realizat studiul, răspunsul la întrebarea „ce vă îngrijorează cel mai mult când conduceți iarna pe drumuri dificle?” a fost suprafețele înghețate sau pe care este prezent așa-numitul fenomen „black ice” (52%), posibilitatea ca alt șofer să piardă controlul mașinii sale (37%) și vizibilitatea redusă (36%).

Citește și:
– Vechimea anvelopelor, subiect sensibil în comerțul online
– RAR: Orice anvelope marcate cu literele M şi S pot fi utilizate iarna

În privința detaliilor care le dau încredere atunci când conduc iarna pe șosele, șoferii din cele nouă state au menționat menținerea unei distanțe sigure față de celelalte mașini (63%), reducerea vitezei (56%) și alocarea unui timp mai îndelungat pentru deplasare (44%).

Sondajul privind condusul pe timp de iarnă a fost comandat în 2023 de Goodyear și realizat de YouGov.

Citește și:

Leave a Comment