Cele mai vândute SUV-uri de oraș din România în 2020
Românii sunt tot mai interesați de SUV-urile de clasă B, așa-numitele crossovere sau SUV-uri de oraș. Desigur, Dacia Duster trage după sine întregul clasament, însă celelalte modele aflate în Top 10 duc o luptă strânsă pentru clienți.
Cu o piață auto care scade accelerat pe fondul crizei generate de pandemie, România a înregistrat în primele patru luni ale acestui an o premieră: SUV-urile au devenit cel mai mare segment de piață (39,6%), depășind înmatriculările de mașini compacte (33,9%).
Așa cum nota LifeNews.ro încă de anul trecut, apetitul românilor pentru SUV-uri pare de nestăvilit, iar partea leului din acest segment îi revine zonei B, cea aferentă vehiculelor de mici dimensiuni care sunt, de multe ori, doar hatchback-uri înălțate având un design mai evoluat decât cel al clasicelor mașini de oraș.
Două SUV-uri „made in Romania” în top 10
De altfel, nu doar românii par atrași de „SUV-urile de oraș”, pe întregul continent european fiind sesizat un comportament de achiziție asemănător al clienților. Așa se face că, la nivelul Uniunii Europene (UE) au fost comercializate tot mai multe astfel de vehicule, iar liderul absolut al vânzărilor din primele trei luni ale lui 2020 a fost Volkswagen T-Roc, model comercializat în 40.098 de exemplare. Pe locul secund al vânzărilor de SUV-uri de clasă B se află fostul lider, Renault Captur, cu 34.426 unități. Trebuuie menționat că acesta a beneficiat recent de un schimb de generații. Pe poziția a treia în clasamentul european se află un alt Volkswagen, noul T-Cross, cu 31.747 unități, iar locul patru este ocupat de modelul Dacia Duster produs în România, la Mioveni (28.162 unități). Pe locul cinci a urcat Hyundai Kona, model achiziționat de 27.223 europeni, în timp ce pe pozițiile următoare se află, în ordine, Opel Crossalnd X, Peugeot 2008, Seat Arona, Citroen C3 Aircross și Ford Puma. Ultimul dintre acestea, ocupantul locului 10 cu 18.629 de unități înmatriculate în perioada ianuarie – martie 2020, este asamblat exclusiv la uzina Ford din Craiova. Prin urmare, două vehicule din Top 10 european al clasei SUV-urilor mici sunt „made in Romania”.
Piața românească, dominată de Dacia Duster
Deși urmează direcția indusă de piața întregului continent cupărând mai degrabă un SUV decât o un hatchback, românii au propriile preferințe. Astfel, dacă în Europa liderul segmentului SUV-urilor de calsă B este Volkswagen T-Roc, în România achizițiile cele mai multe au mers către autohtonul Dacia Duster, un SUV mic cu un raport imbatabil prestații/preț.

Conform datelor APIA, în primele patru luni ale anului 2020 au fost vândute în România 2.493 de exemplare Dacia Duster, cele mai multe (1.926 unități) cu tracțiune integrală și motorul diesel de 1.5litri care dezvoltă 116 CP. Pe a doua treaptă a podiumuluii vânzărilor din clasa SUV B se clasează în acest an, surprinzător pentru mulți, Hyundai Kona. Din totalul de 501 unități comercializate în perioada ianuarie – aprilie 2020 nu mai puțin de 423 au fost modele dotate cu motorul de 1.0 litri și 120 CP. Pe poziția a treia se află Renault Captur, model a cărui nouă generație a intrat în cataloagele de comenzi ale dealerilor de la noi la finalul lunii ianuarie. Cel mai mic SUV al producătorului francez Renault a fost comercializat în România în 425 de exemplare, majoritatea dotate cu motorul de 0.9 litri care dezvoltă 90 CP.
Pe locul al patrulea în clasamentul SUV-urilor mici din România se află un model care nu a reușit să intre în Top 10 european. Ford EcoSport, modelul produs la uzina din Craiova, a fost achiziționat de 396 de clienți, cei mai mulți optând pentru motorizarea de 1.0 litri și 125 CP. Poziția a cincea este ocupată tot de un model care nu a intrat în primele zece opțiuni ale clienților din restul Europei. Suzuki SX4 S-Cross a fost preferat la noi de 375 de clienți.
Următoarele trei locuri, 6, 7 și 8 sunt ocupate de tripleta germană Opel Crossland X (240 unități), Volkswagen T-Roc (234 unități) și Volkswagen T-Cross (183 unități).
Cu un start al vânzărilor destul de slab pe piața din România, modelul Ford Puma, produs la Craiova, a fost cumpărat de 119 clienți în primele patru luni ale anului, ceea ce îl plasează pe locul 9. Așa cum notam și într-un articol publicat în luna aprilie, SUV-ul Ford „made in Romania” pare mai apreciat în alte state decât la noi unde, în ianuarie au fost înmatriculate doar 18 vehicule, în februarie 34, în martie 42, iar în aprilie 25. Pe ultimul loc în Top 10 al vânzărilor de SUV-uri de oraș din Româmnia se află, după primele patu luni din 2020, Citroen C3 Aircross, model care a fost comercializat în 104 exemplare.
Cu mai puțin de 100 de unități vândute, dar foarte aproape de a prinde un loc în plutonul fruntaș, Nissan Juke și Peugeot 2008 au fost preferate de 79, respectiv, 76 de români.
Citește și:
- SUV–urile au cucerit piața românească. 40% dintre clienți au preferat acest segment în 2020
- Ford Puma în capcana cifrelor. Succesul noului model se lasă așteptat
- 2020 se anunță încă un an al SUV-urilor. Iată cele mai vândute SUV-uri din România în 2019
- TEST Renault Captur: Lider reinventat
- TEST Ford Puma: Felină pretențioasă
- Cote de piață auto: Cine a câștigat și cine a pierdut bătălia din 2019