Share

Campionii valorii reziduale: Cât va mai valora o mașină compactă după 4 ani

Un studiu realizat de compania germană de consultanță Bahr&Fess arată cât își pierd din valoare mașinile cumpărate la începutul lui 2021 după patru ani de utilizare. Iată care sunt cele mai avantajoase modele clasele compactă și medie.

Continuăm astăzi, așa cum am promis, să vă prezentăm detalii despre valorile reziduale ale mașinilor, luând în calcul de această dată clasele compactă și medie.

Știm cu toții că o mașină pentru care plătim astăzi 15.000 de euro va putea fi vândută cu mult mai puțin pe măsură ce timpul trece. Dar cu cât? Această întrebare își poate găsi răspunsul în cataloagele EurotaxGlass sau Schwake, însă o interpretare pentru fiecare mașină în parte costă bani frumoși. Ei bine, specialiștii Bahr&Fess au luat în calcul datele din cataloagele mai sus menționate, o distanță medie parcursă anual de 15.000 km și au dat publicității „Campionii valorii reziduale”, sau, mai exact, mașinile cu cea mai mică devalorizare după patru ani de utilizare. Practic, luând în calcul datele de pe piața germană – orientative pentru toate piețele din Europa – analiștii Bahr&Fess au calculat care va fi valoarea reziduală relativă (în procente, cât rămâne din valoarea iniţială) și valoarea reziduală absolută (în euro, cât bani se pierd de la prima achiziţie până la revânzare) pentru toate clasele de vehicule.

Ca idee, un autoturism nou se devalorizează, în medie, cu circa 24,2% după primul an de la înmatriculare și cu procente cuprinse între 5% și 6% în fiecare dintre următorii ani. În funcție de marcă, model, motor, preț de achiziție sau segment de piață, pierderea de valoare este foarte diferită. Nu sunt luate în calcul echipamentele opționale și nici starea tehnică, acestea depinzând de la un autoturism la altul.

Clasa C (compactă)

Clasa compactă este singurul segment din 2021 în care, în privința valorii reziduale relative, trei modele se află la egalitate perfectă. E drept, diferă foarte mult prețurile de achiziție. Volkswagen Golf, în varianta cu motorul TSI de 1.0 litri și un preț de achiziție de 20.395 de euro, Audi A3 cu motorul alimentat cu benzină care dezvoltă 110 CP și preț de de 27.700 de euro Mercedes-Benz CLA cu propulsorul de 136 CP și preț de 32.654 de euro au toate o valoare reziduală relativă de 55,5%.

La capitolul valoare reziduală absolută, mult mai ușor de înțeles, cel mai avantajos model din clasa compactă pe care îl puteți cumpăra la începutul lui 2021 Kia Ceed 1.0 TGD-i. Cu un preț inițial de 16.250 euro, acest vehicul va pierde din valoare doar 8.379 euro. Ocupantul locului doi este modelul Skoda Scala 1.0 TSI care va pierde 8.552 euro din prețul inițial de 17.633 de euro. Ultimul loc de pe podiumul campionilor valorii reziduale absolute este ocupat de Volksvagen Golf 1.0 TSI care va pierde 9.079 euro din prețul de achziție (20.395 euro).

Clasa D (medie)

Pe primul loc în privința valorii reziduale relative în clasa medie se află Audi A5 cu motor TFSI de 150 CP. Cu un preț de achiziție de 38.400 de euro, acesta va valora peste patru ani 52,5% din prețul inițial. Pe locul secund în acest clasament se află Mercedes-Benz C 180 break. Cu un preț de achiziție de 39.211 euro, acesta va valora după patru ani 49,5% din prețul inițial. Pe locul trei se clasează Skoda Superb Combi – 150 CP care va păstra tot 49,5% din prețul inițial (30.270 euro) după patru ani de utilizare.

La capitolul valoare reziduală absolută cel mai avantajos model din clasa medie pe care îl puteți cumpăra este Skoda Superb 1.5 TSI Combi. Cu un preț inițial de 30.270 euro, acesta va pierde din valoare 15.286 euro. Ocupantul locului doi este în acest caz Mazad6 SkyActiv G Combi – 145 CP care va pierde 15.510 euro din prețul inițial de 29.990 de euro. Ultimul loc de pe podiumul campionilor valorii reziduale absolute este ocupat de Volkswagen Passat Variant, 1.5 TFSI care va pierde 17.840 euro din prețul de achiziție de 32.145 euro.

Detalii despre devalorizarea din clasele E (medie superioară) și F (lux) veți afla zilele următoare pe LifeNews.ro

Citește și:

Leave a Comment