Share

Bucureștiul, luat cu asalt de firmele care închiriază trotinete electrice

La sfârșitul lunii aprilie primarul Bucureștiului a fost împuternicit să semneze acordul cu Lime Technology Network SRL, iar ieri primele trotinete ale firmei au putut fi închiriate. Alte două companii – SC Hub Work SRL și Wolf-e Rides – sunt gata să-și lanseze și ele oferta.

La finalul lui aprilie, LifeNews.ro anunța că Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a fost împuternicită de CGMB să semneze un acord de cooperare privind implementarea unui proiect-pilot de transport alternativ ce permite oamenilor împrumutarea de trotinete electrice. Începând de ieri, locuitorii Capitalei pot folosi noul mod de transport urban contra unui cost de deblocare de 3 lei, la care se adaugă 60 de bani pentru fiecare minut de călătorie.

Totodată, municipalitatea Bucureşti ar putea încheia un acord de cooperare și cu SC Hub Work SRL, în vederea implementării unui proiect-pilot de transport alternativ de tipul „Electric Scooter Sharing”. Consilierii municipali urmează să dezbată în şedinţa de joi un proiect de hotărâre vizând acest serviciu. Ca și în cazul Lime, proiectul Hub Work se bazează pe un dispozitiv discret montat pe trotineta electrică, având o serie de funcţii controlabile printr-o aplicaţie de smartphone.

„Hub Work SRL lansează proiectul FLOW în România, începând cu un număr de 640 de trotinete şi 320 de staţii de încărcare, urmând să ajungă la 640 de staţii. Proiectul vizează amplasarea staţiilor de încărcare lângă 13 staţii de metrou. Acesta se bazează pe o independenţă a acţiunii utilizatorului în sensul că acesta poate ridica sau poate parca trotineta electrică într-o multitudine de spaţii create în puncte esenţiale ale oraşului”, prevede acordul de cooperare.

Interacţiunea utilizatorului cu acest serviciu se va realiza prin intermediul telefonului mobil sau al unui dispozitiv similar şi al aplicaţiei mobile FLOW. Serviciul permite: identificarea unei trotinete electrice disponibile, deblocarea şi utilizarea acesteia, plata prin intermediul aplicaţiei mobile, GPS tracking-ul sau senzorii de mişcare. Aplicaţia va putea oferi şi informaţii relevante în ceea ce priveşte cererea de transport, distanţele parcurse sau traseele/zonele de interes. Toate costurile legate de implementarea proiectului pilot vor fi suportate de către SC Hub Work SRL.

Firma se obligă ca la finalul perioadei de utilizare trotinetele electrice să fie parcate doar în spaţiile indicate de către aplicaţie. Trotinetele electrice vor fi limitate la o viteză maximă de 25 km/h, astfel încât, potrivit OUG 195/2002, se vor încadra la categoria moped şi nu la categoriile de vehicule pentru care se eliberează permis de conducere.

„În contextul dezvoltării mobilităţii urbane şi în scopul încurajării transportului alternativ cu trotineta electrică, prin acest proiect pilot se doreşte completarea măsurilor adoptate de către Municipalitate referitoare la: identificarea şi realizarea de noi trasee de piste pentru biciclete/trotinete electrice, amplasarea de rastele pentru biciclete/trotinete electrice în vecinătatea instituţiilor publice şi a gurilor de metrou”, se arată în raportul de specialitate.

O altă firmă care și-a anunțat prezența în același segment de transport urban este Wolf-e Rides. Wolf-e deja testează trotinetele, iar aplicația lor este disponibilă pentru Android iOS. Conform oficialilor firmei vor fi disponibile în București câteva sute de trotinete electrice la prețul de 2 lei deblocarea și 50 de bani minutul.

Citește și:

Leave a Comment