Share

Bucureștiul se pregătește pentru vizita Papei Francisc. Iată noutățile

Cu ocazia vizitei Papei Francisc va fi suplimentat numărul autobuzelor în zonele Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, şase autoutilitare frigorifice vor distribui apă plată, iar Poliţiei Capitalei va lua ample măsuri de securitate. Elevii vor sta acasă pe 31 mai.

Ieri s-a întrunit la Primăria Capitalei comandamentul format în vederea organizării vizitei Papei Francisc. Cu această ocazie, Andrei Creci, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB) a anunțat ieri că numărul autobuzelor va fi suplimentat în zonele Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni cu ocazia vizitei Papei Francisc. „Având în vedere restricţiile de trafic care vor fi impuse în această perioadă, cu ocazia acestei vizite şi STB a luat anumite măsuri. E vorba în primul rând de nişte devieri factuale a 18 linii de autobuz care sunt afectate de desfăşurarea evenimentului. E vorba de alte autobuze care, având în vedere trecerea coloanei oficiale, vor staţiona între 5 şi 15 minute maxim, dar nu vorbim despre devierea traseului şi mai importat decât asta e vorba despre suplimentarea parcului pe 31 mai, chiar dacă e zi de vineri, pentru că se estimează un număr de 50.000 de participanţi la acest eveniment, iar în cele mai importante puncte de intrare în oraş, adică Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni vor fi suplimentate autobuzele care deservesc STB, astfel încât aceia care sosesc în Bucureşti pentru acest eveniment să fie satisfăcuţi şi să ajungă la destinaţie în condiţii decente”, a spus Creci, la un comandament întrunit la Primăria Capitalei în vederea organizării vizitei Papei Francisc.

Ion Purcărea, reprezentant al DGASMB, a menţionat că această instituţie va lua parte la eveniment cu şase autoutilitare frigorifice prin intermediul cărora se va distribui apă plată pe perioada desfăşurării evenimentului. „Vom avea patru autoturisme care vor fi folosite de 30 de colegi de-ai noştri constituiţi în echipe mobile de urgenţă socială. Vom avea permanenţă tot timpul la instituţie, de asemenea call center 24 din 24, aş reaminti în situaţii de urgenţă să se folosească numărul 0219524″, a declarat Purcărea.

Primarul general, Gabriela Firea, a precizat că Municipalitatea este deschisă colaborărilor, în cazul în care sunt companii care doresc să contribuie cu donaţii pentru pelerini. „Noi avem asigurată întreaga cantitate de apă plată, dar dacă mai există companii care doresc să contribuie cu donaţii de sticle de apă plată pentru pelerini suntem deschişi colaborărilor şi pot lua legătura cu DGASMB (…). Am primit telefoane, sunt anumite companii, anumite supermarketuri care vor să asigure pentru pelerini nu doar apă plată, ci şi sandvişuri”, a afirmat Firea. Ea a adăugat că Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic va arbora două steaguri pe Arcul Triumf – unul al României şi celălalt al statului Vatican.

Ciprian Miron, director general al Poliţiei Capitalei, a informat că măsurile de securitate sunt ample, Poliţia Capitalei participând cu aproape 2.000 de poliţişti la această misiune. Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, a menţionat că aproximativ 1.700 de jandarmi operativi au fost mobilizaţi pentru ziua de 31 mai.
Orlando Cătălin Şchiopu, inspector-şef al ISU Bucureşti-Ilfov, a declarat că instituţia va fi implicată în plan operativ cu peste 400 de ofiţeri şi subofiţeri şi peste 80 de mijloace de intervenţie. „Avem 24 de linii de gardă de specialitate, plus patru linii de gardă pentru consolidarea acestora”, a afirmat Daniela Blîndu, director general al ASSMB.

Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei, a spus că evenimentul vizează două activităţi importante şi anume la ora 17.00, la Catedrala Ortodoxă, unde patriarhul BOR împreună cu Sanctitatea Sa vor rosti împreună rugăciunea Tatăl Nostru şi ulterior la ora 18.10, în Catedrala Sf. Iosif, unde Sfântul Părinte va oficia o slujbă.

Cursuri suspendate pe 31 mai

Şefa Inspectoratului Şcolar al Municipiului București (ISMB), Ioana Neacşu, a propus suspendarea cursurilor în cele 420 de unităţi de învăţământ de stat din Capitală, vinerea viitoare, în contextul vizitei Papei Francisc la Bucureşti, urmând să fie demarate procedurile în acest sens. Potrivit acesteia, joia viitoare ar putea fi luate „măsuri diferenţiate” în şcolile din Capitală.

Concret, ea propune pentru joi suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ de pe traseul de deplasare a Papei şi din imediata proximitate a acestuia, iar pentru şcolile care nu sunt legate geografic de traseul Papei decizia să rămână la nivelul consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, cu aprobarea inspectorului şcolar general.

„Pentru vineri (31 mai – n.r.) se va suspenda activitatea în cele 420 de unităţi de învăţământ de stat de pe raza Bucureştiului. (…) Pentru joi (30 mai – n.r.) urmează să se stabilească măsuri diferenţiate”, a spus ea.
Potrivit acesteia, prin consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ se vor stabili graficul şi planurile de recuperare a cursurilor. „Am ascultat cu mare atenţie punctele de vedere expuse de antevorbitorii mei şi ţinând cont de recomandările exprese pe care atât Poliţia Naţională, cât şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti ni le-au făcut, realizând anvergura acestui eveniment, precum şi importanţa păstrării normelor de siguranţă atât a vizitei, cât şi a cetăţenilor, vă propunem ca pentru data de vineri (31 mai – n.r.) să suspendăm cursurile în toate unităţile de învăţământ. (…) Pentru joia viitoare suspendare parţială, iar pentru 31 mai să demarăm procedurile privind suspendarea totală”, a explicat Neacşu.

Citește și:

Leave a Comment