Share

Atacul turc din nordul Siriei continuă cu bombardamente și sunet de marșuri otomane

Avioane turce au bombardat miercuri intensiv cel puţin patru oraşe din nordul Siriei, în timp ce în Turcia, lângă frontieră, răsunau marşuri otomane.

Avioane turce au bombardat miercuri intensiv cel puţin patru oraşe din nordul Siriei şi cel puţin doi civili au fost ucişi şi alţi doi răniţi în timpul acestor bombardamente într-un sat la vest de Ras al-Ain, regiune de la frontiera de nord a Siriei, a anunţat o alianţă a combatanţilor kurzi şi arabi.

Potrivit Forţelor Democratice Siriene (FDS), alianţa condusă de kurzi, cel puţin 25 de avioane militare turce au survolat oraşele Qamishli, Ras al-Ain, Ain Issa şi Tal Abyad şi au bombardat în total 16 poziţii.

Qamishli este unul dintre cele mai populate oraşe din teritoriul controlat de kurzi în nordul Siriei, unde Damascul controlează la rândul său o zonă extinsă, inclusiv aeroportul.

Atacurile au fost lansate imediat după ce Turcia a anunţat iniţierea unei ofensive militare în nordul Siriei împotriva miliţiilor kurdo-siriene, pe care le consideră ”teroriste”, date fiind legăturile acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Pe de altă parte, FDS a semnalat că civilii din toată zona de frontieră a Siriei cu Turcia, şi anume la Kobane, Tal Abyad, Ras al-Ain, Qamishli, Derek şi Darbasiye se tem pentru viaţa lor şi ”a început deja un val de deplasări” ale populaţiei civile.

Prin operaţiunea pe care a denumit-o „Izvorul Păcii”, Turcia doreşte să preia sub control la frontiera siriană o fâşie cu o lungime de 32 de kilometri şi o lăţime de 480 de kilometri, de la fluviul Eufrat şi până în Irak, teritoriu controlat până în prezent de Unităţile de Protecţie Populară (YPG), coloana vertebrală a FDS şi care au stabilit acolo o administraţie locală de facto, ceea ce îngrijorează profund Ankara.

Restul părţii de nord a Siriei, de la Eufrat şi până la Mediterana, se află deja sub controlul trupelor turce în urma operaţiunilor ”Scutul Eufratului” şi ”Ramura de Măslin”, desfăşurate în 2016 şi respectiv 2018.

Atac susținut cu marșuri otomane

Marşuri otomane răsunau miercuri în apropierea frontierei cu Siria. La începutul ofensivei forţelor armate turce împotriva kurzilor sirieni, şcolile din districtul Akcakale au fost închise.

La circa şase kilometri de oraşul strategic Tal Abyad din nordul Siriei, în Akcacale – unde televiziunea privată Haberturk a realizat un reportaj – au fost instalate difuzoare din care se auzea la volum ridicat muzica asociată cu naţionalismul turc.

Autorităţile locale erau în alertă, a informat televiziunea de stat TRT. Localnicii au fost avertizaţi să fie pregătiţi în eventualitatea că se deschide focul asupra lor de dincolo de graniţă.

„Dumnezeu fie cu noi. Îl salut pe fiecare Mehmet curajos care participă la această operaţiune”, a scris pe Twitter preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, folosind un apelativ afectuos pentru soldaţii turci.

Joi în zori, în moscheile din întreaga ţară vor avea loc rugăciuni speciale pentru armată, a anunţat TRT. Televiziunea de stat a vorbit despre „cea mai mare ofensivă din istoria republicii”, afirmând că atacul are loc pe un sector de aproape 400 de kilometri, cu o adâncime de 35 de kilometri.

Întâlnire tardivă a Consiliului de Securitate

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni „de urgenţă” abia joi în legătură cu ofensiva militară lansată miercuri de Turcia în Siria, au indicat surse diplomatice citate de Reuters şi AFP.

Reuniunea cu uşile închise a fost solicitată de cinci state europene membre ale Consiliului de Securitate – Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia şi Polonia, au menţionat diplomaţii.

Miercuri , preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul sud-african Jerry Matthews Matjila, a îndemnat Turcia să-i „cruţe” pe civili şi să dea dovadă de „maximum de reţinere” în operaţiunile sale militare din Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a explicat miercuri după amiază, la anunţarea declanşării operaţiunii „Izvorul păcii”, că scopul acesteia este eliminarea a ceea ce el a denumit „coridorul terorii” de la graniţa sudică a Turciei. Operaţiunea survine la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea trupelor SUA din regiune.

Citește și:

Leave a Comment