Armata română va utiliza armament Beretta produs la Plopeni
Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat aseară că România se va asocia cu producătorul italian de armament Beretta în vederea realizării, la Uzina Mecanică de la Plopeni din judeţul Prahova, a două noi tipuri de arme.
„Trebuie să trecem de la 7,62 cu Armata Română (…) la un calibru NATO. Aceste arme le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale din Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi cei de acolo au spus că tipul acesta, ARX 160, este cel cu care armata şi-ar dori să se doteze. În baza acestui lucru noi am discutat cu dânşii şi am făcut un contract. Vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni, iar partea română va avea 80%. Vom produce arma ARX 160 şi o armă mai mică pentru trupele speciale”, a declarat Niculae Bădălău.
Ministrul Economiei a precizat și că la Plopeni se vor produce două tipuri de arme de asalt, inclusiv modelul ARX 160, care vor fi valorificate atât pentru piaţa internă, cât şi la export. „Avem piaţa externă şi avem principalul nostru beneficiar, Armata Română, care trebuie să renunțe la Kalashnikov-ul ăla din ’60 – că îi trimitem în teatrele de operaţiuni cu Kalashnikov. Noi, ca producători, trebuie să oferim Armatei Române cel mai bun armament”, a adăugat Bădălău.
Ministrul a menţionat, totodată, că în 2019 „industria de apărare beneficiază de zece ori bugetul de execuţie de anul trecut” și că obiectivul său este repornirea industriei naţionale de apărare în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, 70% din producţia de armament este utilizată în ţările producătoare, în timp ce în România armata utilizează doar în procent de 10% arme autohtone.
Ministrul a explicat și că „în țările din Uniunea Europeană 70% din ceea ce produc merge către armata lor. Noi livrăm armatei române, sub 10% în momentul acesta. Încercăm să repornim această industrie. Am avut vechiul arsenal care era extrem de important. (…) Noi nu avem tehnologie. În momentul ăsta armata nu mai e cu tunul şi sabia, să pleci la bătălie. Toate armele sunt gestionate de sateliţi. Este cu totul altă tehnologie. Aceasta se bazează pe ani buni de cercetare pe care România nu a mai făcut-o, din păcate. Am avut cercetători, dar am reuşit să ţinem doar câțiva profesionişti prin vestitul nucleu. Nucleu înseamnă că am plătit nişte oameni numai ca să nu plece din această industrie. Şi am făcut un efort ani de zile ca să nu plece meseriaşii, pentru că avem oameni foarte buni”.
©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.