Share

APAPR: Fondurile de pensii Pilon II au făcut 153.000 de plăti către beneficiari în valoare de peste 2 mld. lei

Datele APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) arată că fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) au realizat în perioada 2008-2023 circa 153.000 de plăți către beneficiari, sumele fiind în valoare totală de peste două miliarde de lei.

Conform APAPR, aproape jumătate din suma de două miliarde lei (46%, adică 932 mil. lei) a fost plătită doar în 2023.

Atât valoarea cât și numărul plăților au cunoscut o creștere accelerată în ultimii ani sub impactul creșterii numărului persoanelor care îndeplineau condițiile de retragere a banilor, inclusiv ca o consecință a modificărilor legislative legate de drepturile persoanelor cu pensie de invaliditate.

Potrivit legislației în vigoare, Pilonul II face plăți către beneficiari în trei situații: când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public; când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate); în cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.

De asemenea, legislația prevede două opțiuni, beneficiarii putând încasa banii din Pilonul II fie ca plată unică, fie ca plăți lunare egale, eșalonate pe durata a cel mult cinci ani (maximum 60 de plăți lunare egale).

Marea majoritate a celor care au beneficiat de plăți din Pilonul II a fost formată din cei pensionați pentru limită de vârstă, iar plata unică a fost modalitatea preferată de a primii banii.

APAPR susține că românii sunt din ce în ce mai mult conectați digital la contul lor personal de pensii private Pilon II. La finele anului 2023 circa 1.060.000 de participanți aveau cont online deschis pe portalul administratorului pentru a-și putea verifica oricând valoarea acumulată, istoricul contribuțiilor și alte detalii de interes. Numărul acestora a crescut cu 190.000 în cursul anului 2023.

De asemenea, peste 870.000 de participanți la Pilonul II (cu 220.000 mai mulți decât în 2022) au solicitat administratorului să primească scrisoarea anuală de informare exclusiv în format electronic, pe e-mail, în locul scrisorii tipărite pe hârtie.

Leave a Comment