Share

Astăzi, la ora 9.01, a fost vaccinată împotriva COVID-19 prima persoană din România

O asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti este prima persoană din România care a fost vaccinată împotriva COVID-19.

Mihaela Anghel, prima româncă vaccinată împotriva COVID este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, pe 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2. Evenimentul a avut loc astăzi la ora 9.01 la centrul de vaccinare amenajat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş și a fost transmis live de posturile TV.

Campania de vaccinare anti-COVID demarează astăzi, 27 decembrie 2020, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Acestea sunt:

  • Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” Bucureşti
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Craiova
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
  • Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare – Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară.

Potrivit GCS, dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale.

Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ”Matei Balş” Bucureşti – 600 de doze, iar la ”Victor Babeş” – 530; la Cluj – 375 doze; Constanţa – 170; Dolj – 90; Iaşi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timişoara – 450 de doze.

Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin.

La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, şi anume vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obţine recomandarea din partea EMA şi autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeaşi manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte, a informat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu şase companii. În baza acestor contracte semnate şi în funcţie de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA şi autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

OMS: Pandemia de COVID-19 nu va fi ultima criză de acest tip

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat tot astăzi că pandemia de COVID-19 nu va fi ultima criză de acest tip, informează dpa.

„Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie, iar epidemiile sunt un fapt de viaţă”, a spus Tedros într-o înregistrare video publicată duminică pentru a marca, în premieră, Ziua internaţională a pregătirii pentru epidemii.

Directorul general al OMS a spus că o investiţie mai bună în sănătatea publică, susţinută de guverne şi societate, ar putea „asigura pentru copiii noştri şi copiii acestora moştenirea unei lumi mai sigure, mai rezistente şi mai sustenabile”.

Tedros a spus că noul coronavirus a dat lumea „peste cap” în ultimele douăsprezece luni, cu consecinţe de anvergură asupra societăţii şi a economiei. Pandemia în sine însă nu a fost o surpriză, mai ales că avertismente cu privire la o astfel de posibilitate şi la lipsa de pregătire a lumii au fost emise de mai multe ori de-a lungul anilor.

„Trebuie să învăţăm toţi lecţiile pe care ni le predă pandemia”, a spus Tedros. Printre acestea se numără investiţii în capacităţile de pregătire nu doar în sectorul sănătăţii, ci mai degrabă o abordare integrată care să includă „autorităţile la toate nivelurile şi întreaga societate”.

„Pandemia a evidenţiat legăturile strânse dintre sănătatea oamenilor, a animalelor şi a planetei”, care necesită o abordare comună, a apreciat directorul general al OMS.

Citește și:

Leave a Comment