Share

UE va autoriza mai rapid vaccinurile derivate din cele deja aprobate

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară a anunțat astăzi că vaccinurile derivate destinate unor noi tulpini de coronavirus vor putea fi mai ușor avizate.

Conform Stellei Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Uniunea Europeană (UE) va accelera procedura de autorizare a variantelor îmbunătăţite a vaccinurilor împotriva noilor tulpini ale virusului.

„Am analizat procedura cu Agenţia Europeană a Medicamentelor şi am decis ca de acum încolo un vaccin îmbunătăţit de către un fabricant pentru a lupta împotriva noilor tulpini pe baza unui vaccin deja existent și certificat nu va mai trebui să treacă prin toate etapele de autorizare. Prin urmare, vom avea mai repede la dispoziţie vaccinuri adaptate, fără a reduce criteriile de securitate”, a declarat comisarul european pentru publicația germană german Augsburger Allgemeine.

Comisia Europeană a fost foarte criticată pentru lentoarea cu care a demarat campaniile de vaccinare anticoronavirus în ţările din UE, din cauza procedurilor de certificare ale primelor vaccinuri considerate prea lungi în raport cu prevederile în vigoare în Regatul Unit sau în SUA, dar şi a comenzilor de vaccin.

Chiar dacă a admis că nu este satisfăcută cu situaţia actuală, comisarul pentru sănătate a respins criticile împotriva UE. „Este fals să susţii că nu am făcut decât greşeli”, a spus ea, evidenţiind faptul că UE a reuşit să obţină aprovizionarea cu 700 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul trimestrului III al anului în curs.

Citește și:

Leave a Comment