Share
Volkswagen a decis să anuleze proiectul noii uzine din Turcia

Volkswagen a decis să anuleze proiectul noii uzine din Turcia

Uzina Volkswagen din Turcia nu va mai fi construită, susțin jurnaliștii publicației Automobilwoche, care citează surse din cadrul marelui grup german.

Pe tot parcursul anului trecut românii și-au făcut sânge rău și au acuzat în stânga și în dreapta pierderea unei noi investiții majore despre care unii preferau să creadă că ar fi putut fi realizată în România. Cu gândul la investițiile tot mai mari ale producătorilor auto în Ungaria, uzine care însemnau miliarde de euro și mii de locuri de muncă, mulți au susținut, fără informații certe, că Volkswagen ar fi putut construi uzina promisă turcilor, în România.

E drept că România s-a aflat câteva luni pe o listă scurtă a marelui producător german, însă lucrurile nu au avansat mai mult de atât.

Ei bine, iată că astăzi, până și cei mai înverșunați pot să se liniștească. Jurnaliștii de la Automobilwoche au publicat un articol în care, citând surse din cadrul Volkswagen, arată că uzina din Turcia nu va mai fi construită deloc.

Conform jurnaliștilor germani, în loc să asambleze noile generații Volkswagen Passat și Skoda Superb în Turcia, cel mai mare grup auto european a preferat să le realoce uzinei din Bratislava.

Informația a fost preluată ulterior și de agenția Reuters care, deși a încercat să obțină o reacție oficială a celor de la Volkswagen, a fost nevoită să publice doar informația de bază.

Fabrica Volkswagen de 1,3 miliarde de euro

Pentru cei care nu își mai amintesc, LifeNews a scris încă din iulie că România pare să fi pierdut complet șansele de a atrage o investiție Volkswagen de peste 1 miliard de euro.

Uzina pe care grupul german avea în plan să o construiască în Europa de Est și pentru care a căutat amplasamente în România, Bulgaria, Serbia și Turcia, ar fi fost alocată statuluiaflat la confluența Europei cu Asia.

În octombrie a venit și confirmarea, mai mult sau mai puțin oficială a investiției. Conform unui document intern al grupului german ajuns în posesia jurnaliștilor de la AutomotiveNews, fabrica de 1 miliard de euro ar fi trebuit să aibă o capacitate de producție anuală de 300.000 de vehicule și ar fi angajat aproximativ 4.000 de persoane. Locul ales era orașul Manisa, la 40 km nord-est de Izmir, pe coasta de vest a Turciei. Începutul producției era programat pentru 2022.

Apoi, după doar câteva zile, un purtător de cuvânt al grupului Volkswagen a declarat că decizia finală privind noua uzină din Turcia a fost amânată pe fondul criticilor internaționale cu privire la operațiunea militară din Siria și îngrijorărilor legate de eventuale sancțiuni.

În noiembrie se ajunsese ca puternicele sindicate ale grupului Volkswagen AG să se angajeze să blocheze planul producătorului auto de a construi uzian din Turcia până la oprirea violenţelor provocate de operaţiunile militare derulate de Ankara în Siria. Poziția acestora se adăuga celei a premierului din landul Saxonia Inferioară.

Ei bine, iată că în iulie 2020 este anunțată anularea completă a investiției.

Citește și:

Leave a Comment