Share
Reacția Roscosmos după succesul misiunii NASA – SpaceX: Anul viitor vom relua programul de explorare a Lunii

Reacția Roscosmos după succesul misiunii NASA – SpaceX: Anul viitor vom relua programul de explorare a Lunii

La câteva ore după decolarea cu succes a rachetei Falcon 9 și odată cu cuplarea modului Crew Dragon la ISS, oficialii Roscosmos au reacționat declarând că „anul viitor vom relua programul de explorare a Lunii”.

Decolarea de aseară a misiunii NASA – SpaceX și cuplarea capsulei Crew Dragon la Stația Spațială Internațională (ISS) după 19 ore, a atras reacții aparent copilărești din partea oficialilor ruși ai agenției Roscosmos.

Capsula SpaceX Crew Dragon, avându-i la bord pe cei doi astronauţi americani Doug Hurley şi Bob Behnken, s-a cuplat cu succes la ISS în după-amiaza zilei de duminică, 31 mai.

SpaceX, compania spaţială privată a miliardarului Elon Musk, îi lansase pe cei doi pe orbită, sâmbătă, la ora 22.22 a României, într-o misiune ce marchează primul zbor spaţial al unor astronauţi americani de pe pământ american în aproape 10 ani.

O rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX, s-a ridicat de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, s-a separat de cea de-a doua treaptă a rachetei la câteva minute după lansare şi a pus modulul Crew Dragon pe orbită înainte ca acesta să se cupleze la ISS.

Roscosmos: Anul viitor, vom relua programul de explorare a Lunii

Cum succesul american va lăsa agenția spațială Roskosmos fără un client important și fondurile aferente zborurilor efectuate pentru Statele Unite, oficialii ruși au reacționat ironizând „isteria” manifestată de Donald Trump după lansarea reuşită.

Preşedintele american, care a asistat la startul misiunii Demo-2, a afișat un entuziasm debordant. „Această putere, această tehnologie, este incredibil!”, a exclamat Donald Trump, promiţând că americanii vor pune piciorul în curând pe Marte şi că SUA vor dispune curând de „armele cele mai extraordinare imaginate vreodată”.

Trebuie menționat, pentru a înțelege contextul, că NASA depindea din 2011 de Roskosmos pentru a trimite astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională.

„Nu am înţeles isteria declanşată de lansarea reuşită a capsulei Crew Dragon”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Roscosmos, Vladimir Ustimenko.

„Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mult timp s-a întâmplat”, a adăugat el, făcând aluzie la un precedent eşec al SpaceX în 2014, în urma căruia şeful Agenţiei Spaţiale Ruse, Dmitri Rogozin, sugerase SUA să-şi cumpere o trambulină.

„Nu avem intenţia de a rămâne inactivi. În acest an, vom testa două noi rachete, iar anul viitor, vom relua programul nostru de explorare a Lunii”, a continuat purtătorul de cuvânt al Roscosmos.

Şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, afirmase anterior că Rusia prevede lansarea test în această toamnă a unei rachete grele Angara, destinată a înlocui vechile lansatoare Proton, dar a cărei dezvoltare a decurs într-un ritm foarte lent.

El a mai afirmat că Rusia îşi va accelera dezvoltarea rachetei sale grele balistice intercontinentale Sarmat, prezentată ca fiind destinată să depăşească toate tipurile de sisteme de apărare antirachetă.

„Trambulina funcţionează!”, i-a răspuns Elon Musk, șeful SpaceX, oficialului rus, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de şeful NASA.

Roscosmos a asigurat că SUA au totuşi în continuare nevoie de Rusia. „Este într-adevăr important să avem cel puţin două opţiuni pentru a ajunge la ISS. Pentru că nu se ştie niciodată…”, a încheiat schimbul de replici de la distanță Vladimir Ustimenko.

Citește și:

Leave a Comment