Share
Oficial: Pe 27 mai va avea loc primul zbor cu echipaj uman al NASA și SpaceX

Oficial: Pe 27 mai va avea loc primul zbor cu echipaj uman al NASA și SpaceX

Oficialii Agenției Spațiale Americane (NASA) au confirmat că pe 27 mai va avea loc primul zbor 100% american cu echipaj uman din ultimii 9 ani.

NASA a anunţat ieri că a dat undă verde lansării, miercurea viitoare, a doi astronauţi americani la bordul unei rachete SpaceX. Va fi primul zbor american cu echipaj uman din 2011.

Înalţi oficiali ai agenţiei spaţiale şi ai companiei Elon Musk s-au reunit la Centrul spaţial Kennedy, în Florida, pentru a verifica dacă totul este pregătit şi sigur pentru misiune. Robert Behnken şi Douglas Hurley vor decola pe 27 mai la 16.33 (20.33 GMT) la bordul unei capsule Crew Dragon a SpaceX, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul căreia ar trebui să ajungă după doar o zi.

Conform NASA, o nouă eră a explorărilor spaţiale este pe cale să înceapă, odată cu reluarea lansărilor de astronauţi americani, cu rachete de producţie americană, de pe pământ american, după o pauză de aproape 10 ani în care transportul în spaţiu al astronauţilor americani a fost asigurat de rachete şi capsule de concepţie rusă din clasa Soyuz.

Această misiune, denumită Demo-2, are drept obiectiv testarea cu echipaj uman a capsulei Crew Dragon, produsă de compania lui Elon Musk, SpaceX, la fel ca şi racheta portantă Falcon 9. Deocamdată durata acestei misiuni nu a fost stabilită.

NASA, dependentă de Roskosmos

Încă de la jumătatea lui aprilie Jim Bridenstine, administratorul NASA, anunța pe Twitter că „pe 27 mai NASA va lansa din nou astronauţi americani la bordul unei rachete americane de pe teritoriu american!”.

„Alături de partenerii noştri de la SpaceX, @Astro_Doug şi @AstroBehnken vor fi lansaţi către Staţia Spaţială cu capsula Crew Dragon, pe o rachetă Falcon 9”, a adăugat Bridenstine referindu-se la astronauţii Doug Hurley şi Bob Behnken.

Începând din iulie 2011 americanii au depins de rachetele ruseşti pentru a ajunge la bordul ISS. În prezent NASA este dependentă de Agenţia spaţială rusă, Roskosmos şi de rachetele şi capsulele sale Soyuz pentru transportul astronauţilor pe orbită.

Citește și:

Leave a Comment