Share
Ministrul de Interne: Zborurile din și către Italia, suspendate

Ministrul de Interne: Zborurile din și către Italia, suspendate

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a luat decizia de a suspenda zborurile din şi către Italia până pe 23 martie. Reglementări dure pentru transportatorii aerieni și pasagerii acestora.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat azi-noapte o nouă decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă care prevede suspendarea zborurilor din şi către Italia.

„Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie 2020 ora 12,00 (ora României) până pe 23 martie ora 12,00 (ora României)”, a anunțat Marcel Vela.

El a precizat, totodată, că operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă. De asemenea, operatorii aerieni nu vor permite îmbarcarea cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală.

În ceea ce priveşte punctele de frontieră terestre, cetăţenii români care vin din cele patru state menţionate vor fi informaţi că sunt obligaţi fie să intre în carantină pe raza judeţului de graniţă, fie să se izoleze la domiciliu,

„Aceştia îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere. De asemenea, se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracţiune de falsuri în declaraţii”, a mai spus Vela, prezentând deciziile luate în Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că se permite şi accesul cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, dar „sub măsura obligatorie a carantinei”.

„Sunt exceptate transporturile de marfă de minimum 3,5 tone de la restricţiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial”, a adăugat Marcel Vela. Toate măsurile menţionate se aplică până pe 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei.

Ministrul Vela a mai declarat că o eventuală suspendare a cursurilor şcolare va fi analizată în următoarea şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care va avea loc luni la ora 16.00.

Tot azi-noapte, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a anunţat că o decizie privind eventuala restricţionare a transportului terestru spre şi dinspre Italia ar putea fi luată în cursul zilei de luni.

„Noi astăzi am luat o decizie foarte clară în legătură cu situaţia pasagerilor sosiţi în România din Italia pe cale aeriană. Cu siguranţă mâine vom lua în discuţie şi celelalte trei moduri de transport, şi anume transportul cu autocarul şi microbuzul, transportul cu trenul şi transportul cu maşinile personale, pentru că (…) noi trebuie să eliminăm orice risc, pe fiecare mod de transport. (…) Vom veni şi vom prezenta, dacă va fi cazul şi vom ajunge la această concluzie, ce facem pe celelalte moduri de transport”, a declarat Lucian Bode.

Citește și:

Leave a Comment