Share
VIDEO – Gabriela Firea a renunțat la impunerea vinietei Oxigen

VIDEO – Gabriela Firea a renunțat la impunerea vinietei Oxigen

Primarul Gabriela Firea a anunțat în această dimineață o nouă amânare a aplicării taxei de acces în București, așanumita „vinietă Oxigen”.

După ce a impus fără studii de impact sau dezbateri cu cetățenii Capitalei o taxă de acces în anumite zone ale Bucureștiului, urmată de o amânare a aplicării acesteia de la 1 ianuarie până la 1 martie, Gabriela Firea a realizat, doar ea știe de ce, un „referendum” pe Facebook pentru a înțelege dacă locuitorii Bucureștiului chiar își doresc o asemenea taxă.

Cu o valoare statistică sau juridică egală cu zero, „referendumul” pe Facebook a scos la iveală clara nemulțumire a celor care au accesat contul personal al doamnei Firea de pe rețeaua de socializare. În urma rezultatului dezastruos și, după cum chiar ea a menționat, pentru că „vin alegerile”, în conferința de presă de astăzi a fost anunțată o nouă amânare sau chiar o anulare a impunerii taxei Oxigen.

Edilul nu a explicat cum vor fi justificați banii cheltuiți până acum pentru implementarea taxei Oxigen și nici cum va fi acoperită în bugetul deja aprobat al Bucureștiului suma de aproape 1 miliard de lei pe care PMB o estima ca încasări din vinietă.

Gabriela Firea a declarat și că, în luna martie, va supune dezbaterii Consiliului General al Capitalei un proiect de hotărâre care prevede anularea acestei taxe.

„Decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General, în luna martie. Decizia este, chiar dacă cu sufletul neîmpăcat, dar din respect pentru cetăţenii care mi-au scris – şi foarte mulţi mi-au scris în acest sens, al renunţării – renunţ la vinieta anti-poluare. Renunţ la această vinietă pentru că trebuie să îi ascult pe toţi bucureştenii şi pentru că ei, în număr foarte mare, s-au pronunţat împotriva acestei viniete ecologice”, a spus primarul.

Gabriela Firea a subliniat că în toate ţările care au avut rezultate notabile în lupta cu poluarea s-a realizat un parteneriat între autorităţile centrale, locale şi cetăţeni. În acest sens, ea a vorbit despre importanţa finalizării mai rapide a liniilor de metrou M5 şi M6, dar şi a realizării unei Centuri a Capitalei. De asemenea, aceasta a reproşat Guvernului faptul că nu ia măsuri împotriva înmatriculării de autoturisme intens poluante.

„Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru finalizarea Centurii ocolitoare a Capitalei. Fără finalizarea Centurii ocolitoare a Capitalei nu putem afirma că avem un oraş în care am luptat într-adevăr cu poluarea. (…) Nu putem să avem (o Centură verde – n.r.) pentru simplul motiv că CNAIR, adică Guvernul, nu stabileşte culoarul de expropriere pentru Centura rutieră. Neavând clar culoarul pentru Centura rutieră, nu putem şti unde putem să amenajăm această Centură verde”, a explicat edilul.

Primarul general a adăugat că nu abandonează proiectul „Oxigen”, care va viza însă plantări de arbori, achiziţii de maşini nepoluante, piste de biciclete, verificarea şantierelor de construcţii.

Firea a mai precizat că în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 – 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea vinietei.

Potrivit primarului general, au fost transmise şi 5.000 de mail-uri, iar la sediul PMP au fost depuse 1.500 de petiţii împotriva restricţiilor de trafic şi a vinietei.

Totodată, au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice sau juridice la direcţiile de specialitate ale Primăriei Capitalei, vizând de asemenea anularea vinietei.

„În faţa unui val atât de uriaş de respingere a unei măsuri care a fost luată în întreaga Europă – aceea de a restricţiona în zona intens poluantă autoturismele care nu pot fi considerate prietenoase cu mediul, non-Euro, Euro 1, Euro 2 -, precum şi a vinietei anti-poluare, sunt în situaţia de a lua o decizie. În trei ani şi jumătate nu am revenit asupra niciunei măsuri, pentru că, în ciuda unor declaraţii politice care nu au legătură cu realităţile, cetăţenii din municipiul Bucureşti au apreciat tot ceea ce am propus”, a menţionat ea.

Decizia in cazul vinietei antipoluare si congestie!#OxigenPentruToti

Publicată de Gabriela Firea pe Luni, 24 februarie 2020

Citește și:

Leave a Comment