Share
VIDEO – Gabriela Firea a prezentat modul de funcționare al sistemului informatic pentru vinieta Oxigen

VIDEO – Gabriela Firea a prezentat modul de funcționare al sistemului informatic pentru vinieta Oxigen

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a prezentat într-un clip postat pe Facebook modul în care este detectat fiecare autovehicul care pătrunde în zona de aplicare a taxei Oxigen, precum și modalitățile de plată pentru achiziționarea vignetei de acces în București.

Așa cum ne-a obișnuit deja, Gabriela Firea arată cele mai importante noutăți privind activitățile Primăriei Municipiului București (PMB) pe propria pagină de Facebook și nu pe site-ul oficial al instituției. În mod normal, având în vedere că vorbim despre vinieta Oxigen, o măsură a PMB care îi privește atât pe bucureșteni, cât și pe cetățenii din alte zone ale României, astfel de comunicări ar trebui să fie mai întâi prezentate pe un site oficial, însă de ce procedează astfel numai ea și aparatul său de propagandă pot spune.

Pe 23 decembrie, cu doar două zile înaintea Crăciunului, pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea a fost postat un clip în care edilul joacă rolul de prezentator pentru angajații PMB care se ocupă de implementarea taxei Oxigen. Dând cuvântul directorului Direcției Tansporturi, Mihai Teodorescu, ea a explicat că sistemul de achiziții și verificare pentru vinieta Oxigen va intra în vigoare încă de la 1 ianuarie 2020, însă eventualele sancțiuni vor fi aplicate doar din luna martie a anului viitor.

Pe un ecran din sediul primăriei au fost prezentate imagini din mai multe intersecții ale Capitalei care sunt străbătute de autoturisme ale căror numere de înmatriculare sunt evidențiate în timp real. Conform oficialilor PMB, rezoluția camerelor de filmat permite identificarea rapidă a numerelor de înmatriculare, imaginile putând fi mărite astfel încât să poată fi observat orice detaliu important. Totodată este posibilă stocarea imaginilor necesare pentru soluționarea eventualelor contestații, dar și trimiterea automată a informațiilor către un „creier” care decide emiterea proceselor verbale de contravenție dacă este cazul și urmărește plățile efectuate.

Pentru plata vinietelor necesare celor care își doresc să intre cu mașina în zonele acoperite de taxa Oxigen este disponibil site-ul roviniete.ro. Disponibil atât în varianta pentru desktop sai laptop cât și în cea pentru dispozitive mobile, siteul solicită mai întâi selectarea tipului de autovehicul (autoturism, vehicule utilitar, etc), apoi data de la care se dorește intrarea în vigoare a vinietei și, ulterior, perioada de valabilitate a acesteia.

După alegerea perioadei dorite sunt disponibile patru modalități de plată – Ordin de plată sau plata la bancă, Card de credit sau debit, Transfer prin internet banking BT 24 și Transfer prin internet banking 24 Banking BCR (doar pentru persoane juridice). Următorii pași sunt identici cu cei necesari achiziționării oricărui produs online.

Site-ul roviniete.ro este realizat și gestionat de compania Scala Assitance, companie care a intrat pe piață în 2007 și a adus în România conceptul de vânzare online a rovinietelor. Compania deține 301 puncte autorizate de vânzare a rovinietelor și este prezentă în România, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova. Pe lângă vinietele Oxigen, Scala Assitance are în portofoliu și sistemul de plată a rovinietelor CNAIR pentru drumurile naționale. Conform Ministerului de Finanțe, firma Scala Assistance are sediul în Cluj Napoca, un număr mediu de 13 salariați, iar în 2018 a realizat afaceri de 228,8 milioane de leir. Profitul net raportat anul trecut a fost de 1.114.327 lei.

Restricțiile și tarifele impuse de PMB prin taxa Oxigen

Începând cu 01 ianuarie 2020 accesul autovehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din București este restricționat zilnic, de luni până vineri – cu excepția sărbătorilor legale – în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

  • pentru autovehiculele electrice, hibride sau cu normă de poluare Euro 5 și Euro 6 – acces fără restricții pe toate arterele.
  • pentru autovehiculele cu normă de poluare Euro 3 și Euro 4 – accesul este permis pe toate arterele municipiului București numai în urmă achiziționării vinietei electronice Oxigen; restricția pentru Euro 4 va intră în vigoare din 2021.
  • pentru autovehiculele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 – accesul este interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACĂ), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul București numai în urmă achiziționării vinietei electronice Oxigen.
TARIFE VINIETA OXIGEN
  1 zi 1 luna 6 luni 1 an
Non-euro 15 lei 300 lei 1100 lei 1900 lei
Euro 1 15 lei 250 lei 1000 lei 1700 lei
Euro 2 15 lei 200 lei 900 lei 1500 lei
Euro 3 5 lei 100 lei 450 lei 700 lei
Euro 4 5 lei 80 lei 350 lei 500 lei

Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Citește și:

Suntem in direct, cu informatii interesante despre programul Oxigen.#Oxigen 🌲🌳🍀

Publicată de Gabriela Firea pe Luni, 23 decembrie 2019

Leave a Comment