Share
Se întâmplă și în Germania: Construcția uzinei Tesla, întârziată de furnici și lilieci

Se întâmplă și în Germania: Construcția uzinei Tesla, întârziată de furnici și lilieci

Deja celebra investiție a americanilor de la Tesla într-o uzină amplasată lângă Berlin pare să fi intrat în impas din cauza unor specii de furnici și lilieci care trebuie mutate din zonă. În același registru, proiectul autostrăzii Sibiu – Pitești din România întâmpină mari probleme din cauza unui gândac.

După epopeea gândacului Morimus Funereus care a fost la un pas de a bloca total proiectul autostrăzii Sibiu – Pitești din România, o altă investiție majoră din Europa se lovește de ecologie și protecția florei și faunei.

După ce au anunțat cu surle și trâmbițe locul în care ca fi construită uzina de patru miliarde de euro din Germania, americanii de la Tesla s-au confruntat mai întâi cu proteste ale locuitorilor din zonă, aceștia considerând că locul ales le afectează liniștea și sursele de apă, iar acum întregul plan este întârziat din cauza descoperirii unzo specii de furnici și lileci.

În acest context, publicația Süddeutsche Zeitung scrie că planurile Tesla de a demara producţia de vehicule electrice la uzina germană în anul 2021 depind de relocarea faunei.

Tesla a primit luna trecută aprobarea pentru a-şi construi prima sa uzină din Europa pe o suprafaţă de tren de 300 de hectare la Grünheide, în apropiere de Berlin. În prezent însă gigantul american este într-o cursă contra cronometru deoarece obligaţiile pe care şi le-a asumat în materie de protejare a faunei locale, în special furnici, păsări şi lilieci aflaţi în hibernare, riscă să îi consume din timp.

Liliecii, greu de mutat

Potrivit cotidianului german, în prezent Tesla trebuie să mute numeroase colonii de furnici cu ajutorul lopeţilor şi al unor mici excavatoare. De asemenea, Tesla a promis că va instala 400 de căsuţe pentru păsări în regiune, deoarece doborârea copacilor de pe o suprafaţă de aproximativ 90 de hectare în zona unde va fi construită uzină, va lipsi un anumit număr de păsări de cuiburile lor.

Păsările trebuie să-şi facă cuib în luna martie, iar liliecii sunt gata să iasă din hibernare în aceeaşi perioadă, precizează la rândul său cotidianul Tagesspiegel.

Oricât de ilar ar părea, Uniunea pentru Conservarea Naturii şi a Biodiversităţii (NABU) a avertizat că în special liliecii nu vor fi uşor de mutat. „Pentru a deranja cât mai puţin posibil liliecii, ei vor trebui mutaţi în timpul hibernării”, consideră Christiane Schroeder, directoarea filialei NABU din landul Brandeburg.

Protejarea mediului nu este singurul obstacol cu care se confruntă Tesla la Grünheide. Luna trecută, geniştii au dezamorsat şapte bombe din al doilea război mondial care au fost descoperite în locul unde va fi construită viitoarea uzină.

Constructorul de maşini electrice Tesla a cumpărat săptămâna trecută un teren de 300 de hectare în Gruenhe, la est de Berlin, pentru 40,9 milioane de euro. Tesla a anunţat că prima sa fabrică din Europa va începe să funcţioneze în 2021 şi va produce 500.000 de vehicule pe an, inclusiv SUV-urile Model Y şi berlinele Model 3.

Trebuie menționat că acest caz nu este primul care pune la grea încercare constructorii germani. Un gândac asemănător cu cel care încurcă acum construirea autostrăzii Sibiu – Pitești a dus la mutarea noii gări din Stuttgart.

Citește și:

Leave a Comment