Share

Așa arată minunea de stadion de 1 miliard de lire sterline al celor de la Tottenham – VIDEO

A costat 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de euro), adică de vreo cinci ori mai mult decât Arena Națională din București, și a fost finalizat cu o întârziere de șase luni față de planul inițial. Cu toate acestea, noul stadion al echipei britanice Tottenham Hotspur, este considerat de mulți specialiști drept cel mai bun din lume.

În însorita după-amiază de duminică, mii de oameni au parcurs pe jos distanța dintre stația de metrou Seven Sisters și Tottenham High Road, locul în care strălucește urmașul lui White Hart Lane, stadionul care, deocamdată poartă numele Totenham Hotspur Stadium. Pe străzile pline de magazine de îmbrăcăminte, bijuterii și tot felul de nimicuri, printre vânzători de kebab și pub-uri de modă veche, drumul de o jumătate de oră a părut mult mai scurt pentru cei care au mers să vadă pe dinăuntru minunea de stadion care a costat mai mult decât faimosul Wembley (757 mil. lire) și are o capacitate depășită doar de un alt templu al fotbalului britanic, Old Trafford (74.879 de locuri).

Din afară, structura imensă din metal și sticlă te face să pari neajutorat, iar faptul că oficialii au ținut să treacă primii vizitatori prin toate filtrele utilizate la un meci de Champions League – tocmai pentru a verifica funcționarea tuturor echipamentelor de Securitate – nu i-a făcut pe curioși să se simtă mai bine. Dar calmul britanic a învins și, după scanarea biletelor și trecerea prin cele 115 porți rotative, o primă serie de câteva zeci de spectatori a zbughit-o pe scări, ignorând magazinele, toaletele moderne și barurile din jur. Toți vroiau să vadă noua casă a celor de la Spurs din interior.

Stil americano – britanic

Cei care au văzut vreodată pe Lincoln Fields, casa echipei de fotbal american Philadelphia Eagles, au toate șansele să vadă rapid asemănările dintre stadioanele acestor echipe devenite surori vitrege. Totuși, spre deosebire de terenul americanilor, cel al britanicilor poate fi complet acoperit și, chiar mai interesant, sub suprafața de joc din iarbă, rezervată fotbalului european, se află o alta, din material sintetic, destinată fotbalului american. Întregul proces de retragere a terenului de iarbă pentru a fac eloc celui sintetic durează nu mai mult de 25 de minute. În acest timp, suprafața de joc glisează în trei „garaje” unde poate sta ascunsă 10 zile fără a suferi deteriorări. Cel puțin asta susțin inginerii care au creat o asemenea operă tehnică.

Schimbarea terenului de joc a fost o condiție pusă arhitecților tocmai pentru că, în afara meciurilor din cupa și campionatul Angliei sau din competițiile europene, pe noul stadion se vor desfășura și meciuri de fotbal american așa cum se întâmplă deja pe noul Wembley.

Revenind la condițiile oferite spectatorilor merită menționat că toate cele 62.000 de locuri au o vizibilitate perfectă către gazon și, cum altfel, către cele mai mari ecrane ale unui stadion din întreaga lume. Ele totalizează 325 de metri pătrați. În plus, pe scări, în magazine și pub-uri și chiar în anumite zone ale tribunelor, alte 1.800 de ecrane HD oferă imagini cu terenul de joc. În pur stil britanic, scaunele de pe primul rând se află la maximum opt metri de teren, iar acustica a fost calculată și verificată de mai multe ori pentru ca publicul britanic să poată cânta și, mai ales, auzi perfect imnul echipei favorite, precum și scandările galeriilor.

Ca idee, tribuna de sud are o înălțime de 34 de metri și găzduiește 17.500 de locuri. De jos până sus sunt 223 de trepte pe care, dacă le parcurgi de patru ori în ambele sensuri, ajungi la echivalentul urcării la ultimul nivel al Empire State Building din New York. Înălțimea maximă a acestei părți din stadion ajunge la o treime din faimosul Big Ben și la un nivel similar cu clădirea BBC din centrul Londrei.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment