Zi de mare sărbătoare în România: Paștele romano-catolic și Floriile au readus românii la religie
Învierea este fundamentul vieţii creştine, iar creştinismul nu este, înainte de toate, o filozofie, un număr de adevăruri abstracte, ci o întâlnire cu o persoană vie, cu Isus cel Înviat, a afirmat arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu, în Scrisoarea pastorală de Paşti. Papa Francisc a vorbit, în Vigilia Pascală, despre „grele pietre care ne zdrobesc speranţele şi aşteptările”. Tot astăzi, pentru ortodocși, sunt Floriile.
Papa Francisc a celebrat pentru credincioşii romano-catolici Vigilia Pascală, sâmbătă noaptea, în Bazilica Sfântul Petru, cerând credincioşilor să nu trăiască pentru lucruri trecătoare, cum ar fi bogăţia sau succesul, ci pentru Dumnezeu. În biserica întunecată, la începutul celebrării mesei pascale, papa a crestat pe o lumânare cifrele anului curent, 2019, precum şi prima şi ultima literă din alfabetul grecesc, Alpha şi Omega, marcând semnificaţia lui Dumnezeu ca început şi sfârşit al tuturor lucrurilor.
Cu ocazia celui de-al şaptele Paşte de la alegerea sa ca papă, predica Sfântului Părinte s-a centrat în jurul relatării biblice despre femeile care au mers la mormântul lui Iisus, pe care l-au găsit gol, iar piatra care astupa intrarea în mormânt, dată la o parte. „Dumnezeu îndepărtează chiar şi cele mai grele pietre care ne zdrobesc speranţele şi aşteptările: moartea, păcatul, teama, tot ce-i lumesc”, a spus Papa Francisc. „Există o altă piatră care adesea astupă inima: piatra păcatului. Păcatul seduce. Promite lucruri uşoare şi rapide, prosperitate şi succes, dar apoi lasă în urmă doar singurătate şi moarte. Păcatul caută viaţa printre morţi şi sensul vieţii în lucrurile trecătoare”, a spus papa Francisc. Suveranul pontif a adresat credincioşii următorul îndemn: „Să cerem harul de a nu ne lăsa purtaţi de curent, de marea problemelor noastre; harul de a nu eşua pe bancurile păcatului sau de a ne izbi de recifele deznădejdii şi fricii”.
În același timp, arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a spus că „Învierea nu este doar dovada credinţei; ea este şi fundamentul vieţii creştine. Datorită Învierii lui Isus, creştinismul nu este, înainte de toate, o filozofie, un sistem de gândire, un număr de adevăruri abstracte, ci este o întâlnire cu o Persoană vie, cu Isus cel Înviat. A fi creştin înseamnă să crezi că Isus a înviat şi să intri într-un raport viu cu el: să vorbeşti cu el în rugăciune, să te bucuri de prietenia lui, să te încrezi în el, să-l consideri Domnul tău şi să-l pui în centrul vieţii tale. Să-i spui, cu Apostolul Toma, «Domnul meu şi Dumnezeul meu!» şi să-ţi însuşeşti cuvintele din imnul Gloria: «Tu singur eşti sfânt, tu singur Domn, tu singur Preaînalt, Isuse Cristoase, împreună cu Duhul Sfânt, întru mărirea lui Dumnezeu Tatăl«”.
Monseniorul Robu a chemat la trăirea sărbătorii de Paşti, prin reaprinderea în noi a flăcării credinţei şi prin vestirea cu bucurie nouă a învierii lui Cristos, şi îndeamnă la pregătire pentru apropiata vizită a Sfântului Părinte Papa Francisc în ţara noastră. „Şi cum altfel să trăim această minunată sărbătoare de Paşti, decât reaprinzând în noi flacăra credinţei şi vestind cu bucurie nouă: «Cristos a înviat cu adevărat!». Bucuria şi pacea Învierii să ne cuprindă pe noi toţi! Să nu uităm, ba mai mult, să ne pregătim şi pentru un alt prilej de bucurie pentru noi, pentru Biserica locală şi pentru ţara noastră: vizita Sfântului Părinte Papa Francisc. Este, până atunci, un timp privilegiat pentru a medita asupra locului şi misiunii Suveranului Pontif în tradiţia şi în învăţătura Bisericii noastre Catolice, pentru a întări din nou legătura noastră de comuniune cu urmaşul Sfântului Petru, căruia Isus i-a spus: «Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea»”.

Patriarhul ortodox Daniel a vorbit sâmbătă la Catedrala Patriarhală despre importanţa pelerinajului creştin. Înaltul prelat a arătat că pelerinajul de Florii reprezintă, în primul rând, biruinţa lui Hristos asupra morţii, iar cei care iau parte la acesta primesc binecuvântare atât pentru ei, cât şi pentru familiile lor. „Sărbătoarea Floriilor, începând cu pelerinajul din sâmbăta Floriilor, este prevestire deja a biruinţei lui Hristos asupra morţii lui Lazăr şi apoi a biruinţei lui Hristos asupra propriei sale morţi, ca să ne dăruiască nouă bucuria Învierii. (…) Pelerinajul de Florii este, în primul rând, este o comemorare a intrării Domnului Isus Hristos în oraşul Ierusalim, venind din satul Betania, unde a înviat din morţi pe prietenul său Lazăr. În al doilea rând, pelerinajul de Florii este prevestirea pătimirii Domului Isus Hristos, dar şi a Învierii de obşte a tuturor neamurilor”, a spus PF Daniel.
„Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinţei creştine în cetate, nu doar în biserica mai mare a noastră din parohie sau din mănăstire, ci o mărturisire a credinţei în Isus Hristos cel răstignit, în cetate, în public. Ieşind din bisericile parohiale şi mănăstireşti şi traversând o parte din oraş, mărturisim credinţa în Hristos. (…) Ca urmare a acestor rugăciuni, Pelerinajul de Florii este, în al patrulea rând, binecuvântare pentru societate şi bucurie pentru suflete. Multe binecuvântări se dau prin aceste rugăciuni şi aceste cântări, atât celor care participă, cât şi tuturor locuitorilor oraşului, Nu toţi au putut participa, dar în mod deosebit se binecuvântează cei prezenţi, dar şi casele lor, unde se întorc purtători de binecuvântare şi de bucurie în suflet, Cine dăruieşte această bucurie? Hristos Domnul. (…) Atunci când trăim într-o lume agitată, însingurată, într-o lume fragmentată, foarte întristată, se simte şi mai mult nevoia prezenţei lui Hristos spre a aduce pacea, bucuria Sa, prezenţa binecuvântării Sale”, a afirmat PF Daniel.
Oficialul BOR a menţionat că tradiţia sfântă a Pelerinajului de Florii, mereu o actualizare a prezenţei lui Hristos în Ierusalim, este izvor de binecuvântare, iar cei care participă la acest pelerinaj sunt purtători de binecuvântare şi pentru societate. „Hristos nu moare niciodată, El este în viaţa veşnică!”, a subliniat înaltul prelat.