Share

Uzina Tesla din Germania, inaugurată cu protestatari la poartă

Uzina Tesla din Germania este, de astăzi, funcțională. 30 de proprietari de Model Y și-au ridicat mașinile direct de pe banda de asamblare.

Așa cum LifeNews.ro a anunțat încă de ieri, Elon Musk, CEO-ul Tesla, şi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, au participat la ceremonia de inaugurare a uzinei de asamblare din Gruenheide. Noua fabrică este prima din Europa a producătorului american de vehicule electrice.

Cu un cost de peste cinci miliarde de euro, uzina Tesla este cea mai mare investiţie într-o fabrică de automobile din Germania în ultimii ani. Până acum Tesla a angajat la Gruenheide peste 3.000 de persoane, numărul total al personalului urmând să urce la circa 12.000.

În stilul său glumeț și cu momente în care chiar a dansat în fața primelor mașini livrate, Elon Musk a declarat că „aceasta este o zi măreaţă pentru noua fabrică”, pe care a caracterizat-o drept „un nou pas în direcţia unui viitor sustenabil”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a mulțumit să menționeze că uzina este un semn de progres către viitorul industriei auto.

Odată cu inaugurarea Elon Musk a ținut să înmâneze personal cheile primelor 30 de maşini Model Y produse în Europa noilor proprietari.

Dansuri în fabrica Tesla, proteste la poartă

Pe când Elon Musk dansa de fericire că a reușit, după luni multe de amânare, să inaugureze prima sa uzină din Europa, în afara fabricii activiştii de mediu protestau susținând că unitatea de producție va avea efecte grave asupra apei din pânza freatică, iar construcția a necesitat tăierea multor copaci din pădurea care o înconjoară. Unii protestatari chiar au blocat o intrare a fabricii în timpul ceremoniei de inaugurare.

La capacitate maximă, uzina poate produce anual câte 500.000 de vehicule, însă acest prag va fi atins după mai mulți ani. Analiştii JP Morgan consideră că uzina din Gruenheide va produce aproximativ 54.000 de vehicule în 2022, pentru a majora producţia la 280.000 de unităţi în 2023 şi la 500.000 de unităţi în 2025.

Tot la Gruenheide, Tesla are deja în construcție și o uzină de baterii care va avea o capacitate de 50 GWh.

Tesla Inc, producătorul auto cu cea mai mare capitalizare bursieră, a anunţat recent că se aşteaptă în acest an la o creştere de peste 50% a livrărilor de vehicule electrice.

Citește și:

Leave a Comment