Share

Un val de migranți s-ar putea îndrepta către România. Autoritățile bulgare, gata să trimită 3.000 de militari la graniță

Mai bine de 2.000 de migranți adunați la Salonic au încercat sâmbătă să treacă în Macedonia pentru a își continua drumul către Europa Centrală și de Vest. Opriți de poliția greacă și trimiși înapoi în taberele de refugiați, aceștia ar putea încerca să treacă granița spre Bulgaria. În acest context, autorităţile bulgare iau măsurile necesare pentru a opri un posibil flux de migranţi.

Pe fondul preocupărilor privind o presiune migratorie sporită în direcţia Bulgariei, miniştrii apărării şi internelor din statul de la sud de România au anunțat astăzi că sunt gata să ia măsuri pentru a opri un posibil flux de migranţi dinspre Grecia şi Turcia. „În acest moment, putem spune că situaţia de la graniţele Bulgariei este normală, dar trebuie să ne întărim prezenţa”, a declarat ministrul de interne Mladen Marinov, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Sofia cu omologul său de la Apărare.

Potrivit lui Marinov, situaţia de la graniţe este monitorizată cu camere cu termoviziune şi dispozitive de vedere nocturnă, autorităţile bulgare sunt în contact cu partenerii specializaţi din ţările învecinate, patrulele poliţiei de frontieră au fost întărite şi în preajma frontierei au fost instalate unităţi ale jandarmeriei.

La rândul său, ministrul apărării, vicepremierul Krasimir Karakaceanov, a afirmat că la solicitarea ministrului de interne ministerul său este gata să desfăşoare la graniţe 3.000 de militari cu echipamentele aferente, dintre care 1.200 în interval de 24 de ore, precizând că nu va fi vorba de tancuri sau blindate. „Vom face tot ce este necesar, iar dacă cineva intenţionează să provoace Bulgaria din exterior, noi am luat toate măsurile necesare pentru a împiedica acest lucru”, a subliniat ministrul apărării.

Probleme la granița cu Grecia

Potrivit biroului de presă al guvernului de la Sofia, premierul Boiko Borisov a declarat după o reuniune a consiliului de miniştri că „graniţa cu Turcia este bine apărată, dar cea cu Grecia este problematică”.

La finele săptămânii trecute, pe fondul unor zvonuri care au circulat în social media, un mare număr de migranţi din mai multe regiuni din Grecia s-au strâns într-o tabără de refugiaţi din apropiere de Salonic, crezând că li se va permite să treacă în Macedonia de Nord şi să ajungă apoi în Europa de vest. Duminică, autorităţile din Grecia i-au transportat spre migranţi către alte centre din ţară.

Ministrul bulgar al apărării a mai estimat că situaţia de la graniţă s-ar putea deteriora în perspectiva alegerilor europene din mai. „Există partide, nu neapărat europene, care vor să destabilizeze Europa cu presiunea migratorie”, a spus Karakaceanov, în răspuns la o întrebare adresată de un jurnalist.

Pe de altă parte, partidul populist bulgar Volia şi-a exprimat disponibilitatea de a trimite 5.000 de voluntari pentru a contribui la reglementarea problemelor legate de migranţi de la graniţa cu Grecia. „Sunt patrioţi adevăraţi, oameni care iubesc Bulgaria şi sunt gata să o apere de incursiuni ale vizitatorilor nepoftiţi”, a asigurat liderul formaţiunii, Veselin Mareşki, conform agenției bulgare BTA.

În contextul dat, dacă Bulgaria va reuși să împiedice un posibil val de migranți, România nu are motive de alarmare, însă intrarea acestora în statul vecin poate crea probleme la granița de sud a României. Totodată, prelungirea situației tensionate din zona Salonic, poate da peste cap planurile de vacanță ale multor români în drumul lor către stațiunile din sudul Greciei.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment