Share

Turcia a prezentat proiectul propriului avion militar „invizibil”. Oficialii susțin că „va fi cel mai bun avion de vânătoare din Europa”

Turcia a prezentat luni, la salonul aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, proiectul unui avion propriu de luptă de generaţia a 5-a, TF-X.

În acest stadiu, este vorba doar despre macheta unui bireactor, prezentată cu mare pompă publicului, însă mesajul este clar: chiar dacă, din cauza disensiunilor cu SUA, Turcia nu va putea achiziţiona avionul american F-35, la care este partener de la lansarea programului, va avea propriul aparat „invizibil”.

„Am promis ţării noastre că va fi cel mai bun avion de vânătoare din Europa”, a declarat şeful companiei publice Turkish Aerospace, Temel Koti, care conduce proiectul.

Turkish Aerospace a încheiat acorduri cu British Aerospace pentru designul aparatului, iar pentru motorizare mizează pe General Electric, până când va pune la punct propriile motoare.

Avion TF-X

Calendarul este strâns: proiectul a fost lansat în 2013, primul zbor este prevăzut în 2025, iar intrarea în serviciu trei ani mai târziu.

„Dezvoltarea unei industrii locale de apărare puternice şi autosuficiente este o prioritate a guvernului turc”, a explicat presei Abdurrahman Can, subsecretar de stat la Apărare.

Preşedintele american Donald Trump a dat ultimatum până la 31 iulie Turciei să renunţe la achiziţionarea de baterii de rachete antiaeriene şi antirachete S-400 ruse, necompatibile cu sistemele NATO.

Dacă Ankara nu se va conforma, nu va mai fi considerată un partener industrial pentru avionul F-35 – pentru care Turkish Aerospace construieşte părţi din fuselajul central- şi nu va putea cumpăra cele în jur de 100 de aeronave cu care doreşte să se doteze.

„Există câteva probleme. Intenţia noastră este, aşadar, să ne concentrăm pe produse naţionale”, a afirmat Abdurrahman Can, responsabil cu industria de apărare.

TF-X va avea drept concurenţă Sistemul de luptă aerian al viitorului (SCAF), proiect promovat de Franţa, Germania şi Spania, şi proiectul britanic Tempest.

„Europa nu îşi poate permite duplicarea aceloraşi sisteme (…) La un moment dat, vor exista apropieri”, a mai indicat responsabilul turc.

Leave a Comment