Share

TEST Dacia Jogger: MCV revine cu un aspect modern, modularitate și eficiență

Dacia Jogger, noul vehicul cu șapte locuri al mărcii românești, și-a demonstrat atuurile și slăbiciunile la testul internațional desfășurat lângă Nisa, în sudul Franței.

Despre un nou model cu șapte locuri al mărcii Dacia ați aflat de la LifeNews.ro încă de acum doi ani. La nivel de zvon pe atunci, vehiculul era menit să înlocuiască atât break-ul mărcii, cât și modelele Lodgy și Dokker. Cum un melanj între aceste trei vehicule părea dificil de vizualizat, mulți au considerat că informația nu va depăși nivelul de zvon. Iată însă că, în 2020, a venit confirmarea oficială că marca Dacia va avea un model cu șapte locuri care se va numi Jogger.

Break, monovolum și SUV, toate la un loc

În vara anului trecut, LifeNews.ro a avut chiar oportunitatea de a vedea mașina în cadrul unei prezentări desfășurată la Paris cu câteva zile înainte de premiera mondială de la IAA Munchen 2021.

Încă de la primul contact cu Dacia Jogger ne-am convins că ideea de a îmbina într-un singur vehicul atributele modelelor MCV, Dokker și Lodgy și, peste toate acestea, să i se asigure și alura unui SUV, a dat naștere unui crossover (vehicul care îmbină caracteristicile mai multor segmente de piață) cel puțin interesant.

Pentru cei încă nelămuriți, Dacia Jogger este un break pentru că, derivat din Sandero, are partea frontală a acestuia și o lungime impresionantă de 4,547 m. Este un monovolum pentru că în în habitaclul dintr-o singură celulă încap până la șapte persoane cu bagajele aferente. Și este un SUV pentru că are o gardă la sol de nu mai puțin de 200 mm.

Trebuie spus și că noul modelul Dacia este mai lung cu 74 mm decât prima generație Logan MCV și cu 49 mm decât Lodgy. De asemenea, ampatamentul noului vehicul – 2.897 mm – îl depășește cu 87 mm pe cel al monovolumului Lodgy și este mai mic cu doar 8 mm față de cel al break-ului Logan MCV (prima generație).

Și, dacă tot am amintit de Dacia Logan MCV, e bine de menționat că noul model pare a se înrudi cel mai mult cu prima variantă a acestui vehicul. Mai puțin în privința modului de acces în portbagaj, a spațiului asigurat pasagerilor de pe rândul trei de scaune și a dotărilor interioare, toate acestea fiind acum la un nivel mult mai înalt. În plus, celor care nu își amintesc ce semnifica acronimul MCV, le putem spune că era vorba despre Multi Convivial Vehicle, o „găselniță” care făcea referire la un stil de viață petrecut alături de mulți prieteni și la bucuria de a împărți același spațiu cu aceștia. Adică exact ce poate face și noul Jogger!

Un MCV mult mai pretențios

Cei care încă își aduc aminte de prima generația Dacia Logan MCV vor descoperi multe detalii familiare în noul Jogger. Mașina poate găzdui tot șapte persoane, este cel mai puțin costisitor astfel de model de pe piața europeană și are o gamă de propulsoare aparent insuficient dezvoltată. În plus, în varianta de bază, mașina nu are în dotarea standard nici măcar aer condiționat, acesta fiind echipare opțională.

De altfel, pentru cei care își fac deja socoteli cu privire la achiziționarea noului model Dacia și se uită cu mare interes la prețul variantei de bază, Essential, e demn de menționat faptul că, în afara aerului condiționat, mașina duce lipsă și de sistem „keyless entry”, cotieră, oglinzi în culoarea caroseriei, jante din aliaj, abțibilduri la baza ușilor laterale și pe aripile din față sau antenă de tip „shark fin”. Și totuși, mașina costă, cu TVA, cel puțin 13.990 de euro. Suma menționată implică, desigur, achiziționarea variantei cu doar cinci locuri dotată cu motorul ECO-G 100. Pentru cea mai puțin costisitoare variantă cu șapte locuri (aceeași echipare de bază și același motor) doritorii trebuie să plătească minimum 14.690 de euro.

Dacia Jogger la testul modularității

Deși timpul de desfășurare a testului din Franța a fost destul de scurt, am încercat să descoperim cât mai pe îndelete, care sunt atuurile acestui vehicul pe care Dacia îl prezintă drept vehiculul cu până la șapte locuri cu cel mai bun raport prestații/preț.

Ei bine, ampatamentul de 2.897 mm a permis fără doar și poate amplasarea a trei rânduri de scaune în habitaclu și, surprinzător pentru mulți, chiar și pe scaunele din ultimul rând poziția este suficient de confortabilă. Putem spune asta fără teama de a greși pentru că ne-am ambiționat să parcurgem mai bine de 50 km în postura pasagerului așezat la o distanță considerabilă, aproape doi metri, de șofer. Tot din acea postură, dar fără a putea testa într-o zi friguroasă pentru că la Nisa erau 14 grade, avem motive să ne exprimăm teama că sistemul de ventilație – amplasat doar în zona bordului ca la toate mașinile Dacia – nu îi va ajuta prea mult nici iarna și nici vara pe cei pe care soarta sau ambiția i-a plasat pe locurile de lângă hayon. În schimb, spațiul pentru picioare și cap va fi mai mult decât suficient pentru cei care nu depășesc înălțimea de 1.80 m.

Dacă ne-am lămurit că al treilea rând de scaune are rost și e util, trebuie adăugat că, în cazul transportării a șapte persoane, spațiul rămas pentru bagaje este de 211 litri. În acest caz, șapte colegi care călătoresc spre locul de muncă au spațiu suficient pentru gențile cu laptop-uri sau rucsacuri, dar șapte prieteni care pornesc în vacanță vor avea nevoie de amplasarea unui portbagaj suplimentar pe barele de plafon.

În cazul plierii celui de-al treilea rând de scaune spațiul pentru bagaje crește la 699 de litri, iar scoaterea completă a acestora aduce un plus de 121 litri. Cu doar un șofer și pasagerul din treapta, Dacia Jogger poate transporta 2.085 de litri, sau obiecte cu lungime de până la 2 metri și o lățime de 1 metru. Prin urmare, noul model Dacia poate fi configurat fără probleme în funcție de dorință și de necesități.

Cu Dacia Jogger pe urmele „Jandarmului”

Cum testul Dacia Spring a avut loc pe șoselele de munte și de coastă dintre Nisa și Saint Tropez era dificil de evitat o readucere aminte a faimoasei serii de filme cu Louis de Funes, „Jandarmul și jandarmerițele”, „Jandarmul și extratereștrii”, „Jandarmul la plimbare”, etc.

Ei bine, atât în zonele montane pline de viraje de lângă Frejus cât și pe șoseaua de coastă dintre Saint-Tropez, Sainte-Maxime, Cannes și Antibes, Dacia Jogger a demonstrat că, în ciuda motoarelor care dezvoltă maximum 110 CP, își poate îndeplini rolul de transportator a până la șapte persoane fără mari probleme și fără să ajungem „de comedie”. E drept că în cazul variantei cu propulsorul ECO-G de 100 CP zonele de urcare sau depășirile trebuie abordate cu o turație mai mare a motorului, fapt ce aduce și ceva mai mult zgomot în habitaclul altfel foarte liniștit, însă într-o epocă în care dieselul a devenit prea scump pentru a putea fi încadrat în normele de depoluare cu un preț rezonabil pentru client, iar orice extravaganță în domeniul propulsiei, chiar și atunci când vorbim despre motoare alimentate cu benzină, înseamnă costuri suplimentare, soluțiile oferite de Dacia în cazul Jogger sunt rezonabile.

Citește și:
– TEST Dacia Duster facelift: Modernizare la cererea clienților
– TEST Dacia Spring: Dincolo de aparențe

Dacă există șoferi cărora nici motorul TCe 110 nu le satisface dorința de sportivitate, în ciuda faptului că se află la volanul unui „people mover” cu șapte locuri și nu a unui coupe sprințar, Dacia promite ca în 2023 să doteze modelul Jogger cu un sistem de propulsie hibrid care dezvoltă 140 CP.

În privința stabilității și a confortului oferit pasagerilor, Dacia Jogger nu diferă foarte mult de ceea ce oferă în prezent Dacia Logan sau Sandero. Oricine va parcurge câțiva kilometri la bordul noului model va simți imediat apartenența la familia de vehicule Dacia inclusiv în privința sistemelor de comandă și control sau a ambianței interioare. Cu o mențiune importantă: vehiculul are o lungime de peste 4,5 metri, iar virajele strânse trebuie abordate ca atare.

Cu un segment al monovolumelor aflat într-o continuă restrângere și cu unul al SUV-urilor compacte cu șapte locuri încă slab dezvoltat, crossoverul Dacia Jogger, care îmbină detalii ale ambelor clase, se poate considera într-o zonă a pieței rezervată doar lui. Asta pentru că prețul cuprins între 13.990 euro și 18.000 de euro elimină cam toată concurența. Fie că vorbim despre modele cu șapte locuri precum Ford Tourneo Connect, Opel Combo sau Volkswagen Caddy sau despre SUV-uri precum Nissan X-Trail sau Volkswagen Tiguan, prețurile sunt cu mult mai mari. E drept că și dotările sunt cu totul altele. Totul se rezumă la buget.

Toate versiunile Dacia Jogger cu actuala gamă de motoare – Essential, Confort, și Extreme – vor ajunge la clienți începând cu luna martie a acestui an, însă comenzile pot fi plasate încă de pe acum. Pentru a accede la sistemul de propulsie hibrid, primul de acest fel din istoria mărcii, clienții vor trebui să aștepte până în 2023.

Citește și:

Leave a Comment