Share

Suceava are, de astăzi, microbuze electrice

Anadolu Automobil Rom S.R.L. a livrat astăzi cele cinci vehicule Karsan Jest Electric achiziționate de Primăria din Suceava pentru compania Transport Public Local S.A.. Cele cinci unități sunt rezultatul unei licitații din luna august a anului trecut și fac parte dintr-un plan mai amplu de mobilitate urbană care are ca scop ecologizarea și eficientizarea transportului public de călători.

Cu o valoare de 4.700.000 lei plus TVA, contractul dintre Primăria Suceava și Anadolu Automobil Rom S.R.L. are la bază fonduri obținute de autoritatea contractantă din fonduri elvețiene. Ion Lungu, primarul Sucevei a anunțat că în următoarea perioadă aceste autobuze electrice vor fi înregistrate, după care vor fi utilizate pe trasee spre Burdujeni Sat, Ițcani, Zamca și Cetatea de Scaun a Sucevei. Municipiul Suceava va avea în total 55 de autobuze electrice, 40 de dimensiuni mari și 15 mici, în cadrul acestui proiect fiind inclusă și o viitoare achiziție de 25 de autobuze mari și alte 10 mici din fonduri europene. Alte 15 autobuze mici vor fi cumpărate cu fonduri generate printr-un proiect al MDRAP.

„Suntem bucuroși să livrăm astăzi cele cinci unități contractate de Primăria Suceava. Karsan Jest Electric reprezintă încununarea cu succes a cooperării dintre cel mai de succes autobuz urban de capacitate mică și producătorul german de motoare electrice BMW i”, a declarat Magdalena Peșu, directorul general al Anadolu Automobil Rom S.R.L.

Karsan Jest Electric este unul dinte cele mai noi și mai moderne autobuze electrice de pe piață. Versiunea sa diesel a fost lansată în 2013, de atunci fiind livrate peste 3.000 de unități. De-a lungul ultimilor ani, vehiculul a fost modernizat astfel încât, după ce s-a aliniat normelor de poluare Euro 6 a făcut un pas decisiv trecând la un grup motopropulsor electric. Acum, poate transporta 22 de călători fără emisii poluante.

Pentru a fi în pas cu timpurile Karsan Jest a primit o motorizare electrică de la unul dintre cei mai experimentați producători europeni de vehicule electrice: BMW i. Constructorul german furnizează ansamblul de acumulatori, electronica și motorul pentru Karsan Jest electric. Acest grup motopropulsor a fost deja testat în condiții reale de piață în peste 60.000 de unități la nivel mondial, în cele mai variate condiții de exploatare, umiditate și temperatură.

Karsan Otomotiv a fost înființat în 1966 ca parte integrantă a concernului Koç. Din 1998, compania a fost integrată în Kiraca Holding. Scopul său a fost producția de autovehicule, de la autoturisme la vehicule comerciale, în uzinele din orașul turc Bursa. Aici se produc furgonetele Hyundai H350 pentru Hyundai Motor, dar și minibuze, camioane și autobuze Menarinibus și Karsan.

Citește și:

Leave a Comment