Share

Speriat de grindină și vreme rea, Guvernul „înarmează” România cu rachete și avioane

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în ţară vor fi înfiinţate 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină și vor fi cumpărate două escadrile de avioane. ANM tocmai a anunțat trei zile cu cu ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, valabilă în cea mai mare parte a ţării, începând de duminică după amiaza până miercuri dimineaţa.

Vorbind despre măsurile antigrindină, ministrul Daea a anunțat intenția de a cumpăra, pe lângă rachete sol-aer, și avioane secializate. „Să nu vă aşteptaţi că vor fi avioane deosebite, că sunt extraordinare. Sunt avioane care pot să zboare şi le folosim ca vehicul pentru a duce această iodură de argint acolo unde specialiştii vor considera necesar ca punct de intervenţie. De asemenea, vom compensa şi vom completa aceste acţiuni cu generatoarele terestre, generatoare care vor fi la îndemâna fermierilor şi vor fi sub comanda tehnică a centrului naţional. Aici e vorba de o conduită unitară şi de o acţiune de specialitate ce trebuie ţinută în mână pentru că acest sistem integrat, acest sistem realizat în România, este un sistem care face parte din strategia ţării. Este un sistem strategic de o importanţă deosebită pe care trebuie să ne bizuim întrucât el protejează nu numai terenurile agricole, nu numai suprafeţele acestea cultivate cu diferite culturi. Indiferent dacă vorbim de plantaţii viticole sau pomicole, ele sunt sisteme care prin specificitatea lor apără şi localităţi. Se ştie că grindina face ravagii nu numai la culturi”, a declarat Petre Daea.

Ministrul a explicat și că, în prezent, suprafața de teren protejată de sistemul de rachete antigrindină este de aproximativ un milion de hectare, urmând a se dubla în 2020. De altfel, sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) a lansat 123 de rachete în urmă cu două zile prin două unităţi din zona Moldovei, dar până în prezent nu au fost raportate căderi de grindină pe teritoriul protejat, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Chiar și în ziua de 30 aprilie, când s-a produs fenomenul meteo asemănător unei tornade, au fost lansate 16 rachete, dar tornada și-a avut punctul de origine la o înălţime mult mai mare decât ar fi putut acţiona rachetele antigrindină. Din caza acestui fenomen, aproximativ 50 de hectare dintr-o plantaţie viticolă din zona Urlaţi, judeţul Prahova, a fost distrusă, iar producţia acestui an a fost compromisă.

ANM anunță alte trei zile de vreme rea în România

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vreme rea, cu ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, valabilă în cea mai mare parte a ţării, începând de duminică după amiaza până miercuri dimineaţa. Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 mai, ora 15:00 – 8 mai, ora 9:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp şi izolat 40 – 60 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense în după-amiaza zilei de duminică, 5 mai, şi în noaptea de duminică spre luni (5-6 mai) în majoritatea regiunilor, iar în cursul zilelor de luni şi marţi (6 şi 7 mai) îndeosebi în sudul, estul şi centrul ţării.

Meteorologii avertizează și că vremea se va răci accentuat, luni, 6 mai, în vestul şi nordul ţării, iar marţi, 7 mai şi în celelalte regiuni. La munte, începând din noaptea de luni spre marţi, 6-7 mai, precipitaţiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge şi vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada.

Leave a Comment